• Νίκη και άνοδος στην 1η κατηγορία για την Ελλάδα στο Fed Cup

  Νίκη και άνοδος στην 1η κατηγορία για την Ελλάδα στο Fed Cup

 • Χρυσή σε όλη την Αυστραλία η νεομετανάστρια Μαριάννα Σαμπάνη

  Χρυσή σε όλη την Αυστραλία η νεομετανάστρια Μαριάννα Σαμπάνη

 • Studiosus: Έρχεται κύμα Γερμανών τουριστών στην Ελλάδα

  Studiosus: Έρχεται κύμα Γερμανών τουριστών στην Ελλάδα

 • Mε ηλεκτρονική κλήρωση έγινε η ανάδειξη των «εφήβων βουλευτών» - Βουλή των Εφήβων θα συμμετάσχουν και ελληνικά σχολεία του εξωτερικού

  Mε ηλεκτρονική κλήρωση έγινε η ανάδειξη των «εφήβων βουλευτών» - Βουλή των Εφήβων θα συμμετάσχουν και ελληνικά σχολεία του εξωτερικού

 • Κτηματολόγιο: Προθεσμία έως 9 Ιουλίου για να δηλώσετε τα ακίνητά σας - Αφορά και κατοίκους εξωτερικού

  Κτηματολόγιο: Προθεσμία έως 9 Ιουλίου για να δηλώσετε τα ακίνητά σας - Αφορά και κατοίκους εξωτερικού

 • The upside of Greece’s brain-drain

  The upside of Greece’s brain-drain

 • Η Γερμανία σταματά τους ελέγχους στους επιβάτες πτήσεων από Ελλάδα

  Η Γερμανία σταματά τους ελέγχους στους επιβάτες πτήσεων από Ελλάδα

 • Παγκόσμια έρευνα για τον Απόδημο Ελληνισμό

  Παγκόσμια έρευνα για τον Απόδημο Ελληνισμό

 • Financial Times: Ο Λόρδος Μπάιρον είχε δίκιο -Τα γλυπτά του Παρθενώνα ανήκουν στην Αθήνα

  Financial Times: Ο Λόρδος Μπάιρον είχε δίκιο -Τα γλυπτά του Παρθενώνα ανήκουν στην Αθήνα

 • Αυστραλία: Ομογενής η νέα δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Περιοχής Πρωτευούσης

  Αυστραλία: Ομογενής η νέα δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Περιοχής Πρωτευούσης

 • Αναλυτικός οδηγός / Εφορία: Τι ισχύει για κατοίκους εξωτερικού και ομογενείς

  Αναλυτικός οδηγός / Εφορία: Τι ισχύει για κατοίκους εξωτερικού και ομογενείς

 • Φορολογικοί Κάτοικοι Ελλάδος – Εξωτερικού (επικαιροποιημένο με τις τελευταίες αλλαγές)

  Φορολογικοί Κάτοικοι Ελλάδος – Εξωτερικού (επικαιροποιημένο με τις τελευταίες αλλαγές)

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12

Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου: Κοινός εορτασμός από τις ελληνικές θεατρικές ομάδες των Βρυξελλών

theater pit brx250Οι εφτά θεατρικές ελληνικές ομάδες του Βελγίου με μία μικρή θεατρική δημιουργία η καθεμιά, θα εορτάσουν την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου. Την εκδήλωση θα προλογίσει ο κ. Θοδωρής Αμπαζής, Αναπληρωτής Καλλιτεχνικός Διευθυντής

του Εθνικού Θεάτρου της Ελλάδας.

Οι ομάδες θα παρουσιάσουν (κατά σειρά έναρξης θεατρικής δραστηριότητας) :

Ελληνική Κοινότητα Βρυξελλών: απόσπασμα από το έργο των Ρέππα-Παπαθανασίου Συμπέθεροι από τα Τίρανα, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Αργυρόπουλου, με τον Γιώργο Μαγκλή, την Τούλα Μονογιού και τον Τάσο Φιλιππίδη.

Ελληνικό Θεατρικό Εργαστήρι Βρυξελλών: ένα σκετς από το έργο του Μάριου Ποντίκα Εσωτερικαί ειδήσεις, «Ο τιμωρημένος ‘Ελληνας, σκηνή από άλλο έργο» σε σκηνοθεσία Τάσου Νυχά, με την Αγγελική Καλλιάνου και τον Γιώργο Στρογγύλη.

Υ-GREC: το τραγούδι του Μάνου Χατζιδάκι (στίχοι και μουσική) «Ο Ηθοποιός» από τη μουσική παράσταση Οδός Ονείρων, σε σκηνοθεσία Γιάννη Γαβρά, με τη Στέλλα Ανδρουλάκη, τη Βασιλική Βήδενμαϊερ και τον Γιάννη Γαβρά.

Ελληνικό Θέατρο Βελγίου: απόσπασμα από την μονόπρακτη κωμωδία του Ιάκωβου Καμπανέλλη Ο επικήδειος, σε σκηνοθεσία Γιάννη Γαβρά, με τον Γιώργο Ανδρονίδη.

Λύκειο των Ελληνίδων Βρυξελλών: το μονόπρακτο της Λούλας Αναγνωστάκη Ουρανός κατακόκκινος, σε σκηνοθεσία Γιάννη Οικονομίδη και Μαρίας Καραχάλιου, με την Άννα-Μαρία Λυμπεροπούλου.

ΘΕΣΠΙΣ Βρυξελλών: τη μονόπρακτη κωμωδία του Άντον Τσέχωφ Πρόταση γάμου, σε μετάφραση και σκηνοθεσία Αριστείδη Λαυρέντζου, με τον Βασίλη Μάγνη, τον Δημήτρη Στασινόπουλο και τη Μελίνα Στρούγγη.

NOTA THEATRALE: το μονόλογο της Σάρα Κέιν από το Λαχταρώ (Crave), σε σκηνοθεσία Βούλας Καγιάσα, με τη Γιώτα Τσελέπη.

 

Αναλυτικά, το κοινό σημείωμα των θεατρικών ομάδων, με αφορμή τον εορτασμό:

theater pit brx af syonΟι παραπάνω ελληνικές θεατρικές ομάδες του Βελγίου συμφώνησαν να διοργανώσουν, με αυτόν τον τρόπο, κοινό εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας του Θεάτρου 2018. Η ημέρα αυτή είναι κάθε χρόνο η 27η Μαρτίου, καθιερώθηκε το 1962 από το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου, τη σημαντικότερη διεθνή μη κυβερνητική οργάνωση στον τομέα της θεατρικής τέχνης, που συστήθηκε το 1948 στην Πράγα, με πρωτοβουλία της Ουνέσκο, και εορτάζεται σε 100 και πλέον χώρες. Οι αρχές που τιμούμε όλοι μαζί την ημέρα αυτή είναι ο ρόλος του θεάτρου στην κοινωνία, η συμβολή του στην αμοιβαία κατανόηση ατόμων και λαών και η άσκηση της πολιτιστικής έκφρασης χωρίς διακρίσεις ηλικίας, φύλου, πεποιθήσεων ή εθνικότητας. Κάθε χρόνο μια προσωπικότητα του θεάτρου απευθύνει ένα κατάλληλο παγκόσμιο μήνυμα για την ημέρα αυτή. Εφέτος, λόγω της 70ής επετείου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου, ορίσθηκε να υπάρξουν πέντε μηνύματα, ένα από κάθε ήπειρο. Το μήνυμα για την Ευρώπη εφέτος απευθύνει ο βρετανός ηθοποιός, συγγραφέας και σκηνοθέτης Simon McBurney. Σ’ αυτό αναφέρεται στις ελληνικές ρίζες των λέξεων drama και theatre, διεξοδικά δε στο θέατρο της Επιδαύρου, όπως επίσης στο κλείσιμο των συνόρων και στα σχέδια χτισίματος τειχών που να χωρίζουν χώρες-λαούς. Είναι ένα δείγμα για το πόσο κοντά στα μεγάλα προβλήματα του σήμερα είναι η θεατρική σκέψη και πράξη. Ο βρετανός δημιουργός σημειώνει ότι το σύνορο της ατομικής συνείδησης του καθενός μας δεν έχει σύνορα, και αυτή την αλήθεια τη μοιράζονται κάθε βράδυ ηθοποιοί και θεατές, και θα εξακολουθούν να το κάνουν παντού όπου μπορεί να διηγηθεί κανείς μια ιστορία – από τα θέατρα και τις όπερες των μεγάλων πόλεων μέχρι τα στρατόπεδα προσφύγων. Καταλήγει λέγοντας ότι το παρόν και το μέλλον είναι αδιαίρετα, και κανένας τύραννος δεν θα μπορέσει ποτέ να σπάσει την αλυσίδα της ανθρώπινης κοινότητας.

Καλούμε το θεατρόφιλο κοινό να τιμήσει την ημέρα αυτή, πρώτον για το συμβολισμό που περιέχει και δεύτερον, στο ίδιο πλαίσιο σκέψεων, για την πρώτη φορά που οι εφτά ελληνικές θεατρικές ομάδες – πολυπληθέστερες από τις αντίστοιχες κάθε άλλης «ξένης» γλώσσας ομιλούμενης σε αυτή την πόλη – πραγματοποιούμε ένα κοινό θέαμα, έτοιμοι να πραγματοποιήσουμε παρόμοιες κοινές εκδηλώσεις και στη συνέχεια, με τη στήριξή σας.

Οι συνοργανώτριες θεατρικές ομάδες

Τρίτη 27 Μαρτίου 2018, ώρα 8 μ.μ.

Θέατρο Lijsterbess
Lijsterbessenbomenlaan 6, 1950 Kraainem

Πληροφορίες-πώληση εισιτηρίων:
Περίπλους, rue Froissart 115, τηλέφωνο 02 230 93 35
Τάσος Νυχάς τηλ. 0496 557275 – και όλες οι θεατρικές ομάδες
Γενική είσοδος: 10 €

 

********************************

Γιορτάζοντας την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου (27 Μαρτίου)

Μετά τα μεσάνυχτα, ξημερώματα της 28ης Μαρτίου, την ώρα που στις Βρυξέλλες κανένας δεν κυκλοφορεί παρά μονάχα τα σταγονίδια της υγρασίας, καμιά τριανταριά Έλληνες, συντρώγαμε και συμπίναμε γιορτάζοντας την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου (27 Μαρτίου). Όλοι είμαστε μέλη και φίλοι των επτά (ναι επτά!) ελληνικών ερασιτεχνικών θεατρικών ομάδων των Βρυξελλών που αποφάσισαν να τιμήσουν αυτή την Παγκόσμια γιορτή παρουσιάζοντας από κοινού, δείγμα του καλλιτεχνικού τους στίγματος στο ελληνόφωνο θεατρόφιλο κοινό του κέντρου της Ευρώπης.

ots 1 syonΗ πρωτοβουλία προήλθε από το Ελληνικό Θεατρικό Εργαστήρι που δραστηριοποιείται από το 1984. Μαζί μας ήταν κι ο κ. Θοδωρής Αμπαζής, Αναπληρωτής Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου ο οποίος από τραπέζι σε τραπέζι τόνιζε, αυτό περίπου που είπε στην εισαγωγική του ομιλία προλογίζοντας τη θεατρική βραδιά, ότι το θέατρο είναι μια πανάρχαια και σχεδόν βιοτική διεργασία της εξέλιξης του πολιτισμού μας για να επικοινωνούμε μεταξύ μας. Δότες (οι εργάτες του θεάτρου) και Παραλήπτες (οι θεατές) κοινωνούν πάνω από μια πληροφορία που δίνεται διανθισμένη με τον μύθο, την ποίηση, την κίνηση, τη μουσική, το φως και την σκιά. Σε μια γιορτή λοιπόν του ερασιτεχνικού θεάτρου, σημασία έχει η συμμετοχή και όχι ο ανταγωνισμός.

Σαν ένα πάρτι ρεφενέ, ο καθένας φέρνει αυτό που μπορεί να φέρει. Δεν γίνεται διαγωνισμός του καλύτερου πιάτου. Σημασία έχει η Συμμετοχή. Έτσι σ΄ αυτή τη γιορτή είδαμε δείγματα, στη διάρκεια μιας τρίωρης παράστασης, της θεατρικής δουλειάς κάθε ομάδας. Τα δείγματα, είτε ήταν αποσπάσματα από παλιότερες παρουσιάσεις ή πρωτότυπες δημιουργίες ειδικά για την χτεσινή κοινή γιορτή.

Οι ομάδες παρουσιάστηκαν με την σειρά ιδρύσεώς τους, δίνοντας έτσι στο θεατρόφιλο κοινό την αίσθηση της ελληνικής πολιτιστικής ιστορίας στη Βελγική πρωτεύουσα.

ots 2 syonΣτο πρώτο μέρος της εκδήλωσης απολαύσαμε τον νεοελληνικό πολιτικό αμοραλισμό από την πένα των Ρέππα – Παπαθανασίου στο απόσπασμα από το «Συμπέθεροι από τα Τίρανα» που μας παρουσίασε η θεατρική ομάδα της Ελληνικής Κοινότητας Βρυξελλών (1980) σε σκηνοθεσία Δημήτρη Αργυρόπουλου, την πικρή σάτιρα μιας αδηφάγας Ελλάδας στο σπονδυλωτό έργο του Μάριου Ποντίκα «Εσωτερικαί Ειδήσεις» από το Ελληνικό Θεατρικό Εργαστήρι (1984) σε σκηνοθεσία Τάσου Νυχά, το συνταρακτικό τραγούδι του Μάνου Χατζιδάκι (τι πιο κατάλληλο γι΄ αυτή την ημέρα) από την ομάδα Y-Grec (1992) σε σκηνοθεσία Γιάννη Γαβρά και τον
μονόλογο του Ιάκωβου Καμπανέλλη, «Ο Επικήδειος» από το Ελληνικό Θέατρο Βελγίου (1992) όπου το «είναι» και το «φαίνεσθαι» της πρόσφατης μεταπολιτευτικής μας πραγματικότητας έρχεται σε αντίστιξη με τη σημερινή κρίση∙ σκηνοθεσία Γιάννη Γαβρά.

Το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης ξεκίνησε με την Θεατρική Ομάδα του Λυκείου Ελληνίδων Βρυξελλών (1998) με τον ανατριχιαστικό και ανατρεπτικό μονόλογο της Λούλας Αναγνωστάκη, «Ο Ουρανός Κατακόκκινος» όπου σ΄ εποχή που τα λάβαρα και οι επαναστάσεις σκονίζονται πια στα βιβλία της Ιστορίας, ο καθένας μας μέσα στο αδυσώπητο και συνεχώς μεταλλασσόμενο κόσμο, κάνει την δική του προσωπική επανάσταση σκηνοθεσία Γιάννη Οικονομίδη και Μαρίας Καραχάλιου.

ots 3 syonΟ σατιρικός Τσέχωφ παρουσιάστηκε από την ομάδα ΘΕΣΠΙΣ (2002) με απόσπασμα από το μονόπρακτο του μεγάλου Ρώσου συγγραφέα «Πρόταση Γάμου» όπου με μια σειρά κωμικών παρεξηγήσεων και ανατροπών οδηγούμαστε στην…συζυγική ευτυχία ∙σκηνοθεσία Αριστείδη Λαυρέντζου. Τέλος, γευτήκαμε για λίγο τον σκοτεινό κόσμο της Σάρα Κέιν, από την ομάδα Nota Theatrale (2012) που μας παρουσίασε ένα απόσπασμα του μονολόγου, «Λαχταρώ». Έτσι μπήκαμε στον σκοτεινό, άμορφο κόσμο της τραγικής Αγγλίδας που σχεδόν επί σκηνής έκανε μια πρόβα τζενεράλε του πρόωρου τέλους της ∙σκηνοθεσία Βούλας Καγιάσα. Σ΄ αυτή τη χαρούμενη ξενυχτισμένη παρέα βρισκόταν και ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Στέλιος Κούλογλου. Όταν του ζητήθηκε να πει δυο λόγια είπε πως χάρηκε τη βραδιά με όλες τις θεατρικές ομάδες μονιασμένες για μια κοινή πολιτιστική γιορτή. Θα ευχόταν, και οι πολιτικές ομάδες να μονιάζανε και να συνεργαζόντουσαν για ένα κοινό σκοπό. Τι πιο ωραίο μήνυμα; Σαφώς στη ζωή αυτή, και η κάθε ομάδα (πολιτική, καλλιτεχνική, επιστημονική κλπ.) διαφοροποιείται στο σκεπτικό της, αλλά υπάρχουν και οι στιγμές που αυτή η ποικιλομορφία χρειάζεται να ενώνεται για ένα αρμονικό αποτέλεσμα.

Μαρία Καραχάλιου - Γιάννης Οικονομίδης

newsville.be

ΓΙΑ ΕΣΑΣ ΜΟΝΟ .........

Η σημαία στο μπαλκόνι του σπιτιού του Γιώργου Μπαλταδώρου

baltadorou spiti850

Φωτογραφία: Intimenews/ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Η 5η Athens International Tourism Expo 2018

ait 5 Athens International Tourism expo 

THE 27th HERMES EXPO INTERNATIONAL

hermes trade route

 

 Αναλυτικός οδηγός. Εφορία: Τι ισχύει για κατοίκους εξωτερικού και ομογενείς

forologika fi

 

 

 

 

Στον κόσμο Ενδιαφέρουν και...διαφέρουν ΙΙ

 • All
 • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
 • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
 • ΠΑΙΔΕΙΑ
 • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
 • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
 • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
 • ΥΓΕΙΑ
 • Default
 • Title
 • Date
 • Random
 • Η Ρωσική Διαστημική Υπηρεσία Roskosmos, στο πλαίσιο ενός μεγαλεπήβολου διαστημικού προγράμματος, προγραμματίζει να εκτοξεύσει 150 δορυφόρους
  Read More
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
 • Το ξενοδοχείο "Kyrimai" στον Γερολιμένα της Μάνης ψηφίστηκε στη Σαντορίνη ως το πιο ρομαντικό ξενοδοχείο από
  Read More
  • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
 • Σύμφωνο συνεργασίας για την ενίσχυση του Τουρισμού Υγείας στην Ελλάδα και την αξιοποίηση των δομών της
  Read More
  • ΥΓΕΙΑ
 • Οι επιστήμονες τρέφουν τις πρώτες βάσιμες ελπίδες ότι θα είναι δυνατό να επιβραδύνουν ή και να
  Read More
  • ΥΓΕΙΑ
 • Μια νέα τεχνολογία που επιτρέπει τη μετατροπή μιας φωτογραφίας «σέλφι» σε τρισδιάστατο (3D) ομόιωμα, ανέπτυξαν δύο
  Read More
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
 • Παράνομες και παραπλανητικές πρακτικές μέσω facebook από προφίλ που εμφανίζονται ως προμηθευτές και καλούν τους καταναλωτές
  Read More
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
 • Ανησυχία προκαλεί η είδηση ότι οι ασύρματες συνδέσεις των οικιακών και επαγγελματικών δικτύων Wi-Fi σε όλο
  Read More
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
 • Βρετανική εταιρεία real estate δίνει ετήσιο μισθό 225.800 ευρώ και μάλιστα αφορολόγητα για εργασία στο Ντουμπάι.
  Read More
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
 • Εφαρμογές μηνυμάτων ειδικές για παιδιά, υπολογιστές στα σχολεία: οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες, όπως το Facebook και
  Read More
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
 • Σε μια ημέρα αφιερωμένη στη μουσική της εξορίας, του πόνου, αλλά και της αγάπης, το Φεστιβάλ
  Read More
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
 • Κάθε χρόνο οι συντάκτες του Science καταρτίζουν τη λίστα με τα σημαντικότερα επιστημονικά επιτεύγματα της χρονιάς
  Read More
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
 • Eρευνητές της Google, σε συνεργασία με άλλους ειδικούς κυβερνοασφάλειας, ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν δύο σοβαρά κενά ασφαλείας
  Read More
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
 • Σας ενημερώνουμε ότι στην Πρώτη Σερρών του Δήμου Αμφίπολης, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή του Ν.
  Read More
  • ΠΑΙΔΕΙΑ
 • Ένα σημαντικό βήμα για την ανάπτυξη ενός καθολικού τεστ αίματος που θα ανιχνεύει όλους τους καρκίνους,
  Read More
  • ΥΓΕΙΑ
 • Επιτυχείς ήταν οι πρώτες δοκιμές ενός «μίνι» πυρηνικού αντιδραστήρα, που δοκίμασε η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA)
  Read More
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
 • Το Λας Βέγκας είναι εντυπωσιακό από κάθε άποψη. Πρώτον, επειδή όλα εκεί είναι τεράστια. Τα ξενοδοχεία
  Read More

OΜΟΓΕΝΕΙΑΚΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ *LINKS

NΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ   http://neoskosmos.com

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΣΠΟΡΑ   http://diaspora-grecque.com

THE PANHELLENIC POST    http://www.panhellenicpost.com

HELLENIC NEWS OF AMERICA    https://hellenicnews.com/

OMOGENEIA MAGAZINE  www.omogeneia.gr , www.omogeneia.info

ΠΑΤΡΙΔΕΣ   http://patrides.com/

NEWSVILLE   http://www.newsville.be/

SOFIA TIMES MAGAZINE: www.sofiatimes.com

GreekTV. com

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΝΩΜΗ   www.elliniki-gnomi.eu/

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σας καλωσορίζουμε στο ανανεωμένο site μας. Η υπηρεσία του ΝΕWSLETTER πρόκειται να λειτουργήσει σύντομα για να δεχθεί την εγγραφή σας.Μείνετε συντονισμένοι εδώ  *** www.omogeneia.gr / www.omogeneia.info

ommepress@yahoo.fr

ΟΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΜΑΣ είπαν


 • faviicom100 
  Eλένη Παρασκευοπούλου

  "Το OMOGENEIA MAGAZINE είναι μια έγκυρη πηγή ενημέρωσης για μας τους αποδήμους,
  από κάθε άποψη. Σας ευχαριστούμε..."

                                    

 • faviicom100
  Νίκος Σταματίου
   
   "Παρακολουθώ με ενδιαφέρον την πορεία του ομογενειακού μας περιοδικού και θέλω να τους ευχηθώ καλό κουράγιο για τις ανεκτίμητες υπηρεσίες που μας προσφέρει με την σωστή ενημέρωσή μας..."

 • faviicom100
  'Ιωάννα Καραδήμου

    " 'Εχει γίνει πλέον μια ευχάριστη συνήθεια να ανοίγω κάθε μέρα, πρώτα την ιστοσελίδα σας. Είναι σημαντικό για μας να μαθαίνουμε σωστά για τα τεκταινόμενα στη χώρα μας και όχι μόνο"