• Δηλώστε Τώρα ή Διορθώστε Το Κτηματολόγιο Στην Αθήνα

  Δηλώστε Τώρα ή Διορθώστε Το Κτηματολόγιο Στην Αθήνα

 • Συγκλονιστικές ιστορίες των πρώτων Ελλήνων της Αμερικής

  Συγκλονιστικές ιστορίες των πρώτων Ελλήνων της Αμερικής

 • Coronavirus and military obligations: Regulations for Greeks abroad

 • Η Ελλάδα στο top 3 των προορισμών της Μεσογείου μετά την άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών

  Η Ελλάδα στο top 3 των προορισμών της Μεσογείου μετά την άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών

 • 27ο Συνέδριο των Ελλήνων εκπαιδευτικών Ευρώπης. Υπό την αιγίδα της Ε.Ε : Ο Αντιπ/δος της Ε.Ε. κ. Μαρ. Σχοινάς κεντρικός ομιλητής / Aλλαγή ημερομηνίας, Nέα ημερομηνία: 10/12/2020

  27ο Συνέδριο των Ελλήνων εκπαιδευτικών Ευρώπης. Υπό την αιγίδα της Ε.Ε : Ο Αντιπ/δος της Ε.Ε. κ. Μαρ. Σχοινάς κεντρικός ομιλητής / Aλλαγή ημερομηνίας, Nέα ημερομηνία: 10/12/2020

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5

Γεγονότα στον κόσμο

Η Βαρσοβία υποδέχεται τον Τραμπ – Την επίσκεψη παρακολουθεί η Ε.Ε

trump250H Πολωνία θα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα την οποία θα επισκεφθεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στο δρόμο του προς το Αμβούργο και την σύνοδο κορυφής της G20. Το αμερικανικό προεδρικό

αεροσκάφος αναμένεται προσγειωθεί σήμερα το βράδυ στην Βαρσοβία για μία επίσκεψη, που τα πολωνικά φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης συγκρίνουν με την ιστορική επίσκεψη του Τζον Φ. Κένεντι στο Δυτικό Βερολίνο το 1963.

Το εθνικιστικό – λαϊκιστικό Κόμμα Νόμου και Δικαιοσύνης της Πολωνίας (PiS), το οποίο κυβερνά τη χώρα, εδώ και ημέρες προετοιμάζει με ενθουσιασμό αυτή την επίσκεψη που αναμένεται να κορυφωθεί αύριο Πέμπτη με την ομιλία του Ντόναλντ Τραμπ εμπρός από το μνημείο της εξέγερσης της Βαρσοβίας κατά της ναζιστικής κατοχής το 1944, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο περίπου 200.000 Πολωνών. Η πρωθυπουργός Μπεάτα Σίντλο δεν χάνει την ευκαιρία να δηλώνει ότι η επίσκεψη του προέδρου Τραμπ στην Βαρσοβία καταδεικνύει «πόσο έχει αλλάξει, πόσο έχει αναβαθμιστεί η θέση της Πολωνίας στη γεωπολιτική και στην παγκόσμια πολιτική».

Τέτοιου είδους δηλώσεις αλλά κυρίως η κινητοποίηση των δεξιών εθνολαικιστών για την υποδοχή Τραμπ έχουν ως στόχο να αναγορεύσουν την επίσκεψη του ως έγκριση μιας κυβέρνησης η οποία έχει επανειλημμένως συγκρουσθεί με τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, έχει επιτεθεί σε ανεξάρτητα δημοκρατικά θεσμικά όργανα εντός Πολωνίας και αρνείται να αποδεχθεί πρόσφυγες και μετανάστες με τις ποσοστώσεις της ΕΕ. Έτσι, σε κάθε βουλευτή του PiS δόθηκαν προσκλήσεις για 50 άτομα και το κόμμα σκοπεύει να μεταφέρει υποστηρικτές με λεωφορεία από περιοχές εκτός της πρωτεύουσας.

«Στους λίγους μήνες της προεδρίας του, ο Τραμπ έχει ήδη θέσει σε κίνδυνο τη συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, τις σχέσεις της ΕΕ με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, και τώρα κινδυνεύει να τινάξει στον αέρα την ήδη πολύ εύθραυστη κατάσταση στην Πολωνία και στην Ανατολική Ευρώπη» δήλωσε ο Τζιάνι Πιτέλα, επικεφαλής του μπλοκ των Σοσιαλδημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο κύριος Πιτέλα αναφέρεται εκτός των άλλων και στην συμμετοχή του Ντόναλντ Τραμπ στη συνάντηση ηγετών της Κεντρικής Ευρώπης, των χωρών της Βαλτικής και των Βαλκανίων, που θα πραγματοποιηθούν στην Πολωνία, πριν ο πρόεδρος των ΗΠΑ μεταβεί στο Αμβούργο. Οπως υπογραμμ;iζει η DW από την επίσκεψη του Ρίτσαρντ Νίξον του 1972 πραγματοποιήθηκαν 10 επισκέψεις προέδρων των ΗΠΑ στην Πολωνία, όπως υπήρξαν και περιφερειακές σύνοδοι με οικοδεσπότες τους Πολωνούς. Απόψε το βράδυ και την Πέμπτη θα συμπέσουν και τα δύο: o Ντόναλντ Τραμπ συναντά στην πολωνική πρωτεύουσα 12 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων ανατολικών χωρών της ΕΕ, από την Εσθονία μέχρι τη Βουλγαρία, συμπεριλαμβανομένης όμως και της Αυστρίας.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, η κυβέρνηση Τραμπ «θέλει να υπογραμμίσει εκ νέου την ακλόνητη δέσμευση της Αμερικής απέναντι σε έναν εκ των στενότερων ευρωπαίων εταίρων μας και να τονίσει ότι η ενίσχυση της συλλογικής άμυνας του ΝΑΤΟ χαίρει προτεραιότητας για την διοίκηση των ΗΠΑ».

Η επίσκεψη Αμερικανών προέδρων στην Πολωνία μοιάζει σχεδόν πάντα με «παιχνίδι εντός έδρας» σχολιάζει η DW. «Σχεδόν ανύπαρκτες διαδηλώσεις και πολλές αναφορές στους στενούς πολωνοαμερικανικούς δεσμούς. Η Πολωνία δεν θέλει μόνο να παρουσιαστεί στον Ντόναλντ Τραμπ ως καλός οικοδεσπότης, αλλά και ως διοργανώτρια μιας συνόδου κορυφής που αφορά την λεγόμενη «Πρωτοβουλία των τριών θαλασσών», ένα σχέδιο που εξήγγειλε ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα τον περασμένο Μάιο στη Μπρατισλάβα, ανακηρύσσοντάς το σε μια από τις προτεραιότητες της θητείας του. «Η Πολωνία θέλει να οικοδομήσει από κοινού μια περιφερειακή ένωση πλάι στην Ευρωατλαντική Συμμαχία», δήλωσε ο Αντρέι Ντούντα, διευκρινίζοντας ότι «η Κεντρική Ευρώπη είναι φυσικότατα το πολιτικό περιβάλλον της Πολωνίας. (...) Ως εκ τούτου επιδιώκουμε να είναι (η Κ. Ευρώπη) ασφαλής και συνεκτική και να σημειώνει δυναμική οικονομική ανάπτυξη».

Σύμφωνα με τον Πολωνό πρόεδρο, αυτή η πρωτοβουλία δεν πρόκειται να στραφεί κατά της ΕΕ, αλλά να λειτουργεί εντός των υπαρχόντων δομών. Ειδικοί από τις εμπλεκόμενες χώρες διαβεβαιώνουν ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία δεν επιδιώκει τη δημιουργία ενός νέου μπλοκ ή μια αυτόνομη εξωτερική πολιτική.

Σκοπεύει να εστιάσει σε κοινά έργα υποδομής, κατά κύριο λόγο στην κατασκευή ενός αυτοκινητοδρόμου Βορρά-Νότου (Via Carpatia) σε οικονομικά ασθενείς περιοχές κατά μήκος των ανατολικών συνόρων της ΕΕ. Σύμφωνα με τον Αντρέι Ντούντα, θα πρέπει να βελτιωθεί και η ελεύθερη ροή φυσικού αερίου και άλλων μορφών ενέργειας, κάτι που εξυπηρετεί, όπως υποστηρίζει, τους στόχους της ενεργειακής ασφάλειας και του ανταγωνισμού»

Η πολωνική πρωτοβουλία δεν είναι καινούργια μας θυμίζει η DW : « Υπήρξε το προπολεμικό όραμα της Πολωνίας, όταν η χώρα προσπαθούσε να συμπήξει μια συμμαχία με τους μικρότερους γείτονές της, ευρισκόμενη στη δύσκολη κατάσταση μεταξύ μιας ρεβιζιονιστικής Γερμανίας και μιας επιθετικής Σοβιετικής Ένωσης. Εκείνη ήταν η πρωτοβουλία μεταξύ δύο θαλασσών, της Βαλτικής και της Μαύρης Θάλασσας, σε μια αλλοτινή περιοχή πολωνικής επιρροής. Πλέον, ο προσανατολισμός διευρύνθηκε λιγάκι και προς την κατεύθυνση της Αδριατικής. Ως εκ τούτου προέκυψαν οι τρεις θάλασσες της νέας πρωτοβουλίας. Η πρώτη περιφερειακή σύνοδος του είδους διεξήχθη το 2016 στην Κροατία. Μια ακόμη μνήμη που ξυπνά με αφορμή την επίσκεψη Τραμπ στην Πολωνία είναι η αναζήτηση μιας «Συμμαχίας των Προθύμων» από τις ΗΠΑ το 2003 στον πόλεμό τους για την καθαίρεση του Σαντάμ Χουσεΐν στο Ιράκ.

Εκτός από τη Μ. Βρετανία, την Ισπανία και την Ιταλία, πρόθυμες δήλωσαν τότε και οι Πολωνία, Ουγγαρία και Τσεχία. Τα νέα αυτά μέλη του ΝΑΤΟ είχαν χαρακτηριστεί τότε «Νέα Ευρώπη». Αυτή τη «Νέα Ευρώπη», κάτω από διαφορετικές προϋποθέσεις όμως, συναντά σήμερα ο Ντόναλντ Τραμπ.

Τουλάχιστον σε Πολωνία και Ουγγαρία τα ηνία έχουν αναλάβει κυβερνήσεις που αμφισβητούν ανοικτά την φιλελεύθερη δημοκρατική τάξη. Παρά τη γενικευμένη διεθνή ανησυχία για την ασαφή στάση του Τραμπ απέναντι σε Ρωσία και ΝΑΤΟ, η Βαρσοβία κάνει σαν να μη συμβαίνει τίποτα.

Και καταλήγει η αναλυση της DW « Η επίσκεψη Τραμπ μπορεί να θέσει τις βάσεις μιας νέας συμμαχίας μεταξύ ΗΠΑ και «Νέας Ευρώπης» στη βάση δύο νέων παραμέτρων: Πρώτον, της αποστολής για πρώτη φορά υγροποιημένο φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ στην Πολωνία ώστε να απεξαρτηθεί η χώρα από το πολιτικό ρίσκο του ρωσικού φυσικού αερίου. Και δεύτερον, της εμφανούς παρουσίας νατοϊκών στρατευμάτων στην Πολωνία και στη Βαλτική, με την πλειοψηφία των νέων στρατιωτών στην περιοχή να είναι Αμερικανοί. Η επίσκεψη του Ντόναλντ Τραμπ παραμονές του G20 στο Αμβούργο αξιολογείται στη Βαρσοβία ως ξεκάθαρο πολιτικό μήνυμα ότι η Πολωνία παραμένει πιστή στις ΗΠΑ. Για τον ίδιο τον Αμερικανό πρόεδρο η παρουσία του εκεί είναι μια ευκαιρία να γίνει δεκτός με επευφημίες στην Ευρώπη, κάτι που δεν πρόκειται να συμβεί στο Αμβούργο και στη Δυτική Ευρώπη ».
Στις συνεχείς αντιευρωπαϊκές – αντιμουσουλμανικές – ξενοφοβικές δηλώσεις Πολωνών υπουργών και της ίδιας της πρωθυπουργού, ήρθαν να προστεθούν πρόσφατα και οι κατηγορίες της πολωνικής κυβέρνησης ότι η ΕΕ φέρεται σαν «γερμανική δικτατορία». Η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ μετα τις δηλώσεις αυτές ενθάρρυνε ανοικτά τις κυβερνήσεις της ΕΕ να υιοθετήσουν άτεγκτη γραμμή έναντι της Βαρσοβίας για τις επιθέσεις της στις «κοινές ευρωπαϊκές αξίες μας».

Οι παγκόσμιες εντάσεις στη σύνοδο της G20

Προερχόμενος από τη Βαρσοβία ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος αναμένεται την Παρασκευή στο Αμβούργο θα έχει πολλές και κρίσιμες συναντήσεις στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G20. Η συνάντηση του με τον Κινέζο ομόλογο του Σι Τζίνπινγκ αναμένεται να είναι και η πιο δύσκολη. Θα ακολουθήσει η πρώτη του επαφή με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν , ενώ οι Ευρωπαίοι ηγέτες με πρώτη την Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ θα συναντώνται κατ ιδίαν με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογαν.

Χωρίς αμφιβολία, αυτή σύνοδος κορυφής των ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου, θα είναι μια από τις πιο ενδιαφέρουσες της τελευταία δεκαετίας και λόγω του πλήθους και της πολυπλοκότητας των αντιπαραθέσεων στην διεθνή πολιτική και οικονομική ατζέντα, αλλά και των κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας που έχουν προγραμματισθεί. Οι διοργανωτές αναμένουν περισσότερους από 100.000 διαδηλωτές ενώ 20.000 αστυνομικοί έχουν ήδη αναπτυχθεί στο Αμβούργο για την ασφάλεια της συνόδου.

Στο πολιτικό περιεχόμενο της συνόδου η οικοδέσποινα καγκελάριος Μέρκελ δε κρύβει την απαισιοδοξία της για την πιθανότητα οι ηγέτες της G20 να καταλήξουν τουλάχιστον σε μια κοινή θέση για το Κλίμα, μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού. Όμοια απαισιοδοξία επικρατεί και για την πιθανότητα μιας σαφούς δέσμευσης για το ελεύθερο εμπόριο στο κείμενο συμπερασμάτων του Αμβούργου.

Newsroom Αθήνα 9.84

ΓΙΑ ΕΣΑΣ ΜΟΝΟ .........

Ειδικό Βραβείο «Οδυσσέας» από την Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού στο 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλόριζου

5th ka x200

Το άγχος ο μεγαλύτερος εχθρός για τους υποψηφίους των πανελλαδικών

panelladikes700x200

-Η "λευκή λίστα": Είκοσι χώρες παίρνουν τουριστικό "διαβατήριο" για την Ελλάδα

ona logo''Solo Eudokia'' Greek and South African Hellenes unite in Covid - 19 - enxordo 2020

Watch the largest plane in the world land in Athens!

 Study Classical Greece in Athens

classical st pe

Συγκλονιστικές ιστορίες των πρώτων Ελλήνων της Αμερικής

elis isl760x1

 

Η ελληνική γλώσσα, «ένα φως όλο ψυχή», αρχίζει το διαδικτυακό της ταξίδι σε όλα τα παιδιά της ομογένειας....

staellinika 635x220

και..."StaEllinika" σε σχολεία των ΗΠΑ

staellinika usa

VIDEO: EVROS CRISIS 2020 THE TRUTH BEHIND 'FAKE NEWS' (By Ellopia Films USA)

evros migrants at Greek border 800x

27ο Συνέδριο των Ελλήνων εκπαιδευτικών Ευρώπης. Υπό την αιγίδα της Ε.Ε :  Ο Αντιπρόεδρος της  Ε.Ε.  κ. Μαργαρίτης  Σχοινάς κεντρικός ομιλητής

25 see l

-Τα παιδιά στο εξωτερικό, οι ηλικιωμένοι γονείς μόνοι

-The Greek secret: Philotimo

the gsp and t
 

 

 

 

 

Στον κόσμο Ενδιαφέρουν και...διαφέρουν ΙΙ

ΤΑ ΠΛΕΟΝ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ

 • 1
 • 2

OΜΟΓΕΝΕΙΑΚΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ *LINKS

NΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ   http://neoskosmos.com

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΣΠΟΡΑ   http://diaspora-grecque.com

THE PANHELLENIC POST    http://www.panhellenicpost.com

HELLENIC NEWS OF AMERICA    https://hellenicnews.com/

OMOGENEIA MAGAZINE  www.omogeneia.gr , www.omogeneia.info

ΠΑΤΡΙΔΕΣ   http://patrides.com/

NEWSVILLE   http://www.newsville.be/

SOFIA TIMES MAGAZINE: www.sofiatimes.com

GreekTV. com

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΝΩΜΗ   www.elliniki-gnomi.eu/

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σας καλωσορίζουμε στο ανανεωμένο site μας. Η υπηρεσία του ΝΕWSLETTER πρόκειται να λειτουργήσει σύντομα για να δεχθεί την εγγραφή σας.

dimosiografos kon 60xΤα ενυπόγραφα άρθρα δεν απηχούν κατ’ ανάγκη και τις απόψεις του OMOGENEIA MAGAZINE

Μείνετε συντονισμένοι εδώ  *** www.omogeneia.gr / www.omogeneia.info

ommepress@yahoo.fr