Έσπεν Μπαρθ Άιντε: Ασφάλεια και Εγγυήσεις το «κλειδί» της επίλυσης του Κυπριακού
Κορυφώνονται οι διπλωματικές διεργασίες για το Κυπριακό ενόψει της Διάσκεψης στο Κρανς Μοντάνα της Ελβετίας. Τις επόμενες μέρες ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Άιντε
αναμένεται να καταθέσει το λεγόμενο «κοινό έγγραφο» που θα αποτελέσει τη βάση των συνομιλιών για τα κρίσιμα θέματα των εγγυήσεων και της ασφάλειας.
Στο πλαίσιο αυτό επισκέφθηκε σήμερα τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, στην Αθήνα όπου, όπως ανέφερε, με αυτή την εποικοδομητική συνάντηση ολοκληρώθηκε ο κύκλος επαφών πριν τη δεύτερη διάσκεψη σε πολιτικό επίπεδο για το Κυπριακό και αφού θα έχει αποστείλει όπως ανέφερε ένα προσχέδιο του κοινού εγγράφου σε όλες τις εγγυήτριες δυνάμεις, Ελλάδα, Τουρκία και Ηνωμένο Βασίλειο καθώς και στην Ε.Ε, που θα συμμετέχει με ρόλο παρατηρητή.
Αμέσως μετά τις συνομιλίες του με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, που διήρκησαν περίπου δυόμισι ώρες, ο κ. Αίντε εξέφρασε την πεποίθηση ότι όλες οι πλευρές προσέρχονται στη Διάσκεψη για το Κυπριακό στον Κρανς Μοντάνα με τη βούληση και στόχο την επίτευξη «αξιόπιστης λύσης». Όπως άλλωστε επεσήμανε ήταν καλή η συνάντηση των δύο πρωθυπουργών χθες, Τσίπρα και Γιλντιρίμ στην Αθήνα καθώς εξέφρασαν κοινή θέληση να κάνουν «ό,τι καλύτερο μπορούν» για την επίλυση του Κυπριακού. «Χρειάζεται να σκεφθούμε εποικοδομητικά και έξω από το κουτί» είπε χαρακτηριστικά.
Το θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας είναι όπως τόνισε εμφατικά το «κλειδί» για την επίλυση του Κυπριακού. Όμως, όπως είπε ο κ. Άιντε θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι «η ασφάλεια της μιας κοινότητας δεν θα λειτουργεί εις βάρος μιας άλλης».
Ερωτηθείς για το εάν υπάρχουν διαφορές/πρόοδος σε σχέση με την προηγούμενη Διάσκεψη στη Γενεύη, ο κ. Άιντε είπε πως «υπάρχουν διαφορές σε δύο επίπεδα. Έχει σημειωθεί πρόοδος στις δικοινοτικές συνομιλίες μεταξύ των Κυπρίων. Και δεύτερον οι ιδέες, που ξεκινήσαμε να αναπτύσσουμε στη Γενεύη έχουν προχωρήσει σχετικά με την εξεύρεση εργαλείων για την ικανοποίηση των αναγκών και των αιτημάτων όλων των πλευρών». Όπως, άλλωστε, σημείωσε «είμαστε πλέον καλύτερα προετοιμασμένοι, αλλά ασφαλώς η πραγματική διαπραγμάτευση θα διεξαχθεί στη Γενεύη. Δεν γνωρίζω το αποτέλεσμα. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να υποστηρίξουμε τις δημιουργικές συζητήσεις πέρα από τις γνωστές θέσεις».
Για τον ειδικό σύμβουλο του γ.γ. του ΟΗΕ «επιτυχία» στη νέα Διάσκεψη θα είναι εάν τα εμπλεκόμενα μέρη καταλήξουν σε μια στρατηγική συμφωνία στα βασικά θέματα, που δεν είναι άλλα από την ασφάλεια, τις εγγυήσεις, το εδαφικό, το περιουσιακό και τη διακυβέρνηση. Ωστόσο έσπευσε να προειδοποιήσει πως ακόμα και εάν επιτευχθεί συμφωνία «θα χρειαστεί ακόμα πολύ δουλειά» σε θέματα όπως η οικονομία ή άλλα νομικά θέματα, που πρέπει να επιλυθούν, προφανώς στο πλαίσιο των δικοινοτικών συνομιλιών. Εξέφρασε την ελπίδα μπορεί να είναι εφικτή μια τέτοια «στρατηγική συμφωνία» στη νέα διάσκεψη. «Υπάρχουν στοιχεία, που μπορεί να οδηγήσουν στην πραγματοποίηση αυτής της συμφωνίας εάν υπάρχει η θέληση, η δημιουργικότητα, η αποφασιστικότητα αλλά και η αφοσίωση όλων των πλευρών». «Δεν θα είναι εύκολο, χρειάζεται δουλειά σε βάθος και είναι ανάγκη να μιλήσουμε και να ακούσουμε τις απόψεις όλων των πλευρών».
ΠΗΓΗ athina984.gr / Αλεξάνδρα Βουδούρη