• Greek PM Mitsotakis sets voting rights of Greeks abroad as a government priority

  Greek PM Mitsotakis sets voting rights of Greeks abroad as a government priority

 • Greek community in Dandenong celebrates 60 year milestone

  Greek community in Dandenong celebrates 60 year milestone

 • Πρωτοποριακό το Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ»

  Πρωτοποριακό το Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ»

 • Work and Holiday Visa agreement between Greece and Australia swings into effect

  Work and Holiday Visa agreement between Greece and Australia swings into effect

 • The upside of Greece’s brain-drain

  The upside of Greece’s brain-drain

 • Hellenic Cadastre issues an infogram with easy steps to register Greek property

  Hellenic Cadastre issues an infogram with easy steps to register Greek property

 • Ποιες είναι οι φορολογικές υποχρεώσεις των κατοίκων του εξωτερικού

  Ποιες είναι οι φορολογικές υποχρεώσεις των κατοίκων του εξωτερικού

 • Greek diaspora to get dedicated website to sell their property back home

  Greek diaspora to get dedicated website to sell their property back home

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8

Ελληνες γιατροί: Δέκα άριστοι ζουν το αμερικανικό όνειρο

giatroi 10 250«Δεν θα καταφέρεις ποτέ να διοριστείς ως λοιμωξιολόγος σε δημόσιο νοσοκομείο και τελικά, μετά τόσα χρόνια σπουδών, δεν θα μπορείς να βιοποριστείς». Αυτό ισχυρίζονταν γνώστες του ελληνικού συστήματος Υγείας όταν η 30χρονη Μαρίσσα Ζάρακα, που

αποφοίτησε αριστούχος το 2015 από την Ιατρική Αθηνών, ανακοίνωνε την απόφασή της να γίνει λοιμωξιολόγος. «Είχα βιώσει αρκετές απογοητεύσεις στην Ελλάδα», λέει στην «Κ» η κ. Ζάρακα, που από τον Απρίλιο βρίσκεται στις ΗΠΑ χάρη στο Ερευνητικό Πρόγραμμα Εκπαίδευσης στην Κλινική και Πειραματική Ιατρική, που σχεδιάστηκε από τον Παγκόσμιο Ελληνικό Βιοϊατρικό Σύλλογο (WHBA) και υλοποιήθηκε με χορηγία 400.000 ευρώ του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. «Εδώ επικρατεί μια αίσθηση ότι όλα είναι δυνατά και αυτή η αύρα αισιοδοξίας, ακόμα και αν αποδειχθεί ψευδαίσθηση, μου δίνει φτερά», τονίζει η γιατρός από την Κω. Και πράγματι φαίνεται ότι η ίδια ενσαρκώνει το «αμερικανικό όνειρο», καθώς μετέβη ως υπότροφος για 12μηνη εξάσκηση στα Εθνικά Ιδρύματα Ερευνών και σε λίγους μήνες εξασφάλισε έμμισθη θέση (από πόρους του ερευνητικού κέντρου) για άλλον ένα χρόνο στο ίδιο εργαστήριο με επικεφαλής τον δρα Μιχάλη Λιονάκη, που εξειδικεύεται στην έρευνα των λοιμώξεων από μύκητες. «Δεν θα είχα ποτέ τη δυνατότητα να έρθω με δικά μου μέσα εδώ», σχολιάζει η κ. Ζάρακα, που αφιερώνει καθημερινά περί τις 12 ώρες στον πάγκο του εργαστηρίου.

Υψηλό επίπεδο

giatroi 10 syonΟι υπότροφοι γιατροί Φ. Ζαχαρία, Ευ. Βέμμου, Ε. Πηλίτση, Δ. Τσιλιμίγκρας, Χ. Καλλιώρα (από αριστερά, στην κάτω σειρά). Πάνω, από αριστερά, οι υπότροφοι Μ. Ζάρακα, Η. Νικολακόπουλος, Αι. Παπαθανασίου και οι Ευ. Γιαννακάκου (καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ), Κ. Δροσάτος (διευθυντής του προγράμματος), Ε. Λιάπη (καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς), Παναγιώτα και Ελένη Ανδρεοπούλου, Στ. Σταυράκης (καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Οκλαχόμα) και Κ. Κρεατσούλα (μέλος Δ.Σ. WHBA).«Οι 10 γιατροί που επελέγησαν μεταξύ 65 υποψηφίων με κριτήρια αριστείας έχουν τόσο υψηλό επίπεδο που θα έβρισκαν ούτως ή άλλως τον δρόμο τους», αναφέρει στην «Κ» ο δρ Κωνσταντίνος Δροσάτος από το Πανεπιστήμιο Tεμπλ, διευθυντής του καινοτόμου προγράμματος και μέλος του επιστημονικού συμβουλίου του WHBA. Στόχος των έμπειρων βιοεπιστημόνων, που λειτουργούν ως μέντορες, είναι να διευκολύνουν την πρόσβαση των νεαρών στις ΗΠΑ, προκειμένου να μπορέσουν ισάξια με άλλους αλλοδαπούς να διεκδικήσουν μια θέση για ειδικότητα. «Για έναρξη ειδικότητας στις ΗΠΑ απαιτούνται 6ωρες εξετάσεις εφ’ όλης της ύλης, προσωπική συνέντευξη, αλλά και επιπλέον προσόντα που παίζουν καθοριστικό ρόλο: κλινική και ερευνητική εμπειρία στις ΗΠΑ», διευκρινίζει στην «Κ» o δρ Νίκος Σκαρμέας, καθηγητής Νευρολογίας στο ΕΚΠΑ με μακρά θητεία στις ΗΠΑ και εμπνευστής της πρωτοβουλίας. «Η θητεία σε ευρωπαϊκά νοσοκομεία και ερευνητικά κέντρα δεν προσμετρείται, όπως αντίστοιχα δεν έχουν βαρύτητα συστατικές επιστολές από φορείς εκτός ΗΠΑ», προσθέτει, «για να κερδίσει κάποιος αυτούς τους πόντους πρέπει να εργαστεί, εφόσον γίνει δεκτός, αφιλοκερδώς σε κάποιο νοσοκομείο, κάτι που συνεπάγεται ένα κόστος δυσανάλογο των δυνατοτήτων της ελληνικής οικογένειας». Ο ίδιος γνωρίζει τις δυσκολίες εκ των έσω, καθώς είχε βρεθεί σε αυτή τη θέση προ 25ετίας. «Η εξέλιξη της τεχνολογίας έχει απλοποιήσει το γραφειοκρατικό σκέλος: παλιά εξεταζόμασταν ζωντανά στην Ελληνοαμερικανική Ενωση και επικοινωνούσαμε με επιστολές ή τηλεφωνικά με τα ιδρύματα, σήμερα αυτά γίνονται διαδικτυακά». Ωστόσο, η διάδοση του Ιντερνετ και μια σειρά γεωπολιτικών εξελίξεων έχουν εντείνει τον ανταγωνισμό. «Ολοι θέλουν να εκπαιδευτούν στις ΗΠΑ, έτσι οι Ελληνες ανταγωνίζονται τον Γερμανό, τον Ινδό και τον Κινέζο γιατρό».

Το πρόγραμμα καινοτομεί, διότι φέρνει σε επικοινωνία δύο γενιές βιοεπιστημόνων και αξιοποιεί το εκτεταμένο δίκτυο Ελλήνων ακαδημαϊκών στις ΗΠΑ. «Επί της ουσίας, ο κάθε υπότροφος επιλέγει να θητεύσει από 3 έως 12 μήνες σε έδρα ή ερευνητικό κέντρο με επικεφαλής κάποιον Ελληνα ή ελληνικής καταγωγής γιατρό, μέλος του WHBA», υπογραμμίζει ο δρ Δροσάτος. Ετσι, οι δέκα γιατροί «διασκορπίστηκαν» συλλέγοντας πολύτιμη εμπειρία από κορυφαία πανεπιστημιακά ιδρύματα, όπως το Χάρβαρντ, το Ινστιτούτο Καρδιάς Λάνκεναου, το Καρδιολογικό Ινστιτούτο Μινεάπολης, τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας, τα πανεπιστήμια Πενσιλβάνια, Οκλαχόμα, Τεμπλ και Χόφστρα.

«Εδώ δεν χάνουμε χρόνο με καθήκοντα διοικητικών»

Παρακολουθούσε καθημερινά επεμβάσεις καυτηριασμού αρρυθμιών και εμφυτεύσεις συσκευών, όπως βηματοδότη, σε ασθενείς, ενώ ταυτόχρονα συμμετείχε σε δύο ομαδικές ερευνητικές εργασίες. «Με ενδιαφέρει να εξειδικευθώ στον τομέα της ηλεκτροφυσιολογίας, που είναι σκέλος της καρδιολογίας, στην Ελλάδα υπάρχει ως μέθοδος αλλά όχι ως ειδικότητα», εξηγεί στην «Κ» ο κ. Γιώργος Μπαζούκης, που μετέβη για τρεις μήνες μαζί με τη γιατρό γυναίκα του και το βρέφος τους στις ΗΠΑ. «Ο καταμερισμός εργασιών στο νοσοκομείο των ΗΠΑ σου επιτρέπει να αναδείξεις τις δυνατότητές σου, στην Ελλάδα ως γιατροί αφιερώνουμε πολύ χρόνο αναλαμβάνοντας καθήκοντα διοικητικών υπαλλήλων ή νοσηλευτών, δαπανώντας έτσι άσκοπα ενέργεια», διευκρινίζει ο 30χρονος, που σπούδασε στα Ιωάννινα και έχει ολοκληρώσει το μεγαλύτερο μέρος της ειδικότητάς του στον «Ευαγγελισμό».

Οι επειγοντολόγοι
giatroi 10 ep zo syonΗ Μαρίσσα Ζάρακα, αριστούχος γιατρός από την Κω, επί το έργον στο εργαστήριο του δρος Μιχάλη Λιονάκη, στα Εθνικά Ιδρύματα Ερευνών των ΗΠΑ.«Στις ΗΠΑ υπάρχει τμήμα επειγόντων και στις εφημερίες εξετάζουν τα περιστατικά οι επειγοντολόγοι, εμείς αναλαμβάναμε μόνον τους καρδιολογικούς ασθενείς», συμπληρώνει και «οι γιατροί ενημερώνουν λεπτομερέστατα τους ασθενείς πριν από τις επεμβάσεις αλλά και πριν από το εξιτήριο για την κατάσταση της υγείας τους». Ο ίδιος επέστρεψε στην Αθήνα για να ολοκληρώσει την ειδικότητα, ωστόσο φλερτάρει με την Αμερική: «Διαθέτω πλέον τις απαραίτητες συστατικές επιστολές, αλλά και αριθμό κοινωνικής ασφάλισης για όλη την οικογένεια, θα θέλαμε μαζί με τη σύζυγο να αποκτήσουμε επιπλέον δεξιότητες στις ΗΠΑ». Μέχρι τότε θα αναπολεί συχνά τις ημέρες του στην Οκλαχόμα. «Ηταν για μένα μια ευχάριστη έκπληξη, γιατί δεν έχουμε συνηθίσει σε αξιοκρατικές διαδικασίες».

Ο δρ Δροσάτος και ο δρ Σκαρμέας σχεδίασαν με περισσή επιμέλεια το νεοσύστατο πρόγραμμα, ώστε να διέπεται από διαφάνεια. «Δύο επιτροπές καθηγητών έκαναν μια προεπιλογή είκοσι υποψηφίων, από τους οποίους πέντε διαφορετικοί και ανεξάρτητοι καθηγητές επέλεξαν τους τελικούς δέκα, τους άριστους μεταξύ αρίστων, επτά γυναίκες και τρεις άνδρες», διευκρινίζει ο δρ Δροσάτος, που καθιέρωσε σύστημα μεντόρων και συμβούλων καριέρας. «Εκ των δέκα υποτρόφων, δύο επιστρέφουν για την ειδικότητα στην Ελλάδα, δύο βρήκαν χρηματοδότηση για έρευνα στις ΗΠΑ και οι υπόλοιποι κάνουν αιτήσεις για ειδικότητα εδώ», συμπληρώνει ο ίδιος, που ευελπιστεί το πρόγραμμα να επεκταθεί μελλοντικά και στην Ευρώπη, δεδομένου ότι τα περισσότερα από 2.700 μέλη του WHBA βρίσκονται σε τουλάχιστον 40 χώρες.

«Η Μαρίσσα κατόρθωσε φοβερά πράγματα ήδη στους πρώτους έξι μήνες», παρατηρεί στην «Κ» ο δρ Μιχάλης Λιονάκης, μέντορας της νεαρής γιατρού στο εργαστήριό του, που έχει βάλει (κυριολεκτικά) στο μικροσκόπιο τους μύκητες candida και aspergillus. «Το θεωρητικό τμήμα της εκπαίδευσης γιατρών στην Ελλάδα είναι πολύ υψηλό, οι αδυναμίες εντοπίζονται στην πρακτική εξάσκηση, στις κλινικές των τελευταίων δύο ετών και την ειδικότητα», σχολιάζει ο ίδιος, που μετανάστευσε πριν από 16 χρόνια εν μέρει λόγω της 7ετούς αναμονής για την ειδικότητα της λοιμωξιολογίας.

Οι τρεις πρώτοι μήνες
«Στο ίδιο διάστημα τέλειωσα ειδικότητα και διδακτορικό», επισημαίνει ο ίδιος, που αποφοίτησε από την Ιατρική Κρήτης και σήμερα κατέχει διευθυντική θέση στο κορυφαίο ίδρυμα ερευνών των ΗΠΑ. «Οι πρώτοι τρεις μήνες είναι η μεταβατική περίοδος, μετά οι αλλοδαποί γιατροί προσαρμόζονται και ξετυλίγουν το ταλέντο τους», καταλήγει ο δρ Λιονάκης.

Στην ομάδα του βραβευμένου καθηγητή του Χάρβαρντ, δρ Χρήστου Μαντζώρου, μυήθηκε στη μεθοδολογία της έρευνας η Ελένη Πηλίτση, απόφοιτος Ιατρικής στο Δημοκρίτειο. «Η Βοστώνη προσφέρει εξαιρετικό επιστημονικό περιβάλλον, δέχομαι καθημερινά πολυάριθμα ερεθίσματα», λέει η κ. Πηλίτση, που σχεδιάζει να ξεκινήσει ειδικότητα στις ΗΠΑ συνδυάζοντας την κλινική ιατρική με την έρευνα. «Αποκτώ εμπειρία στην ανάλυση και ερμηνεία δεδομένων με σκοπό τη βελτίωση της ζωής όσων πάσχουν από νοσήματα, όπως η παχυσαρκία», καταλήγει. «Θα είμαι πάντα ευγνώμων στο WHBA και στο Ιδρυμα Νιάρχος».

 

kathimerini.gr

Στον κόσμο Ενδιαφέρουν και...διαφέρουν ΙΙ

 • All
 • PERSONALDATA
 • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
 • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
 • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
 • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
 • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
 • ΥΓΕΙΑ
 • Default
 • Title
 • Date
 • Random
 • Το βραβείο στην κατηγορία του Καλύτερου Προορισμού Οικογενειακών Διακοπών «Star Family Holidays Destination» για το έτος
  Read More
  • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
 • Λιγότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν πλέον το Facebook για να διαβάσουν και να συζητήσουν ειδήσεις, καθώς κερδίζουν έδαφος
  Read More
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
 • Ένας νέος αμερικανικός υπερυπολογιστής με την ονομασία Summit (Κορυφή) κατακτά κυριολεκτικά την... κορυφή των υπερυπολογιστών, καθώς
  Read More
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
 • Οι άνθρωποι που επιταχύνουν τον ρυθμό με τον οποίο περπατάνε, αυξάνουν και τις πιθανότητές τους να
  Read More
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
 • Το μεγαλύτερο μέρος της βαριάς βιομηχανίας θα μεταφερθεί στο διάστημα, σε άλλους πλανήτες, σε αστεροειδείς και
  Read More
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
 • Athens is to host the Mediterranean Resort & Hotel Real Estate Forum in October 2018, after the
  Read More
  • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
 • Ο νέος Γενικός Κανονισμός Προστασίας Δεδομένων της ΕΕ αποτελεί τη μεγαλύτερη αλλαγή στην νομοθεσία περί προστασίας
  Read More
  • PERSONALDATA
 • Το 80% της βιομάζας της Γης αποτελούν τα φυτά, το 15% τα βακτήρια και το υπόλοιπο
  Read More
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
 • Το εισοδηματικό επίπεδο ενός ανθρώπου και ο εγκέφαλός του δεν είναι άσχετα πράγματα - και αυτό δεν
  Read More
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
 • Η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA) ανακοίνωσε ότι θα στείλει στον Άρη ένα μικρό αυτόνομο ελικόπτερο, το
  Read More
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
 • Το Facebook αποκαλύπτει 25 σελίδες κατευθυντήριων οδηγιών για το πώς θα αφαιρεί ψευδείς ειδήσεις, αναρτήσεις με
  Read More
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
 • Καινούριο δήμαρχο έχει εδώ και λίγες μέρες η πόλη Σβέρτε στη Γερμανία, στην άκρη της Κοιλάδας
  Read More
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
 • Το ξενοδοχείο "Kyrimai" στον Γερολιμένα της Μάνης ψηφίστηκε στη Σαντορίνη ως το πιο ρομαντικό ξενοδοχείο από
  Read More
  • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
 • Οι επιστήμονες τρέφουν τις πρώτες βάσιμες ελπίδες ότι θα είναι δυνατό να επιβραδύνουν ή και να
  Read More
  • ΥΓΕΙΑ
 • Ένα σημαντικό βήμα για την ανάπτυξη ενός καθολικού τεστ αίματος που θα ανιχνεύει όλους τους καρκίνους,
  Read More
  • ΥΓΕΙΑ
 • Επιτυχείς ήταν οι πρώτες δοκιμές ενός «μίνι» πυρηνικού αντιδραστήρα, που δοκίμασε η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA)
  Read More
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ

OΜΟΓΕΝΕΙΑΚΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ *LINKS

NΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ   http://neoskosmos.com

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΣΠΟΡΑ   http://diaspora-grecque.com

THE PANHELLENIC POST    http://www.panhellenicpost.com

HELLENIC NEWS OF AMERICA    https://hellenicnews.com/

OMOGENEIA MAGAZINE  www.omogeneia.gr , www.omogeneia.info

ΠΑΤΡΙΔΕΣ   http://patrides.com/

NEWSVILLE   http://www.newsville.be/

SOFIA TIMES MAGAZINE: www.sofiatimes.com

GreekTV. com

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΝΩΜΗ   www.elliniki-gnomi.eu/

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σας καλωσορίζουμε στο ανανεωμένο site μας. Η υπηρεσία του ΝΕWSLETTER πρόκειται να λειτουργήσει σύντομα για να δεχθεί την εγγραφή σας.Μείνετε συντονισμένοι εδώ  *** www.omogeneia.gr / www.omogeneia.info

ommepress@yahoo.fr

ΟΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΜΑΣ είπαν


 • faviicom100 
  Eλένη Παρασκευοπούλου

  "Το OMOGENEIA MAGAZINE είναι μια έγκυρη πηγή ενημέρωσης για μας τους αποδήμους,
  από κάθε άποψη. Σας ευχαριστούμε..."

                                    

 • faviicom100
  Νίκος Σταματίου
   
   "Παρακολουθώ με ενδιαφέρον την πορεία του ομογενειακού μας περιοδικού και θέλω να τους ευχηθώ καλό κουράγιο για τις ανεκτίμητες υπηρεσίες που μας προσφέρει με την σωστή ενημέρωσή μας..."

 • faviicom100
  'Ιωάννα Καραδήμου

    " 'Εχει γίνει πλέον μια ευχάριστη συνήθεια να ανοίγω κάθε μέρα, πρώτα την ιστοσελίδα σας. Είναι σημαντικό για μας να μαθαίνουμε σωστά για τα τεκταινόμενα στη χώρα μας και όχι μόνο"