• Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων: Τουλάχιστον ένας χρόνος για την έγκριση του εμβολίου για τον Covid-19

  Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων: Τουλάχιστον ένας χρόνος για την έγκριση του εμβολίου για τον Covid-19

 • Συγκλονιστικές ιστορίες των πρώτων Ελλήνων της Αμερικής

  Συγκλονιστικές ιστορίες των πρώτων Ελλήνων της Αμερικής

 • Ελληνογερμανικό: Η Ελλάδα στο ΤΟΠ 10 της ISM 2021

  Ελληνογερμανικό: Η Ελλάδα στο ΤΟΠ 10 της ISM 2021

 • Ιατρικός Τουρισμός

  Ιατρικός Τουρισμός

 • Κορωνοϊός: Πώς η Ελλάδα «ισοπέδωσε» την επιδημική καμπύλη

  Κορωνοϊός: Πώς η Ελλάδα «ισοπέδωσε» την επιδημική καμπύλη

 • VIDEO: EVROS CRISIS 2020 THE TRUTH BEHIND 'FAKE NEWS' (By Ellopia Films USA)

  VIDEO: EVROS CRISIS 2020 THE TRUTH BEHIND 'FAKE NEWS' (By Ellopia Films USA)

 • 27ο Συνέδριο των Ελλήνων εκπαιδευτικών Ευρώπης. Υπό την αιγίδα της Ε.Ε : Ο Αντιπ/δος της Ε.Ε. κ. Μαρ. Σχοινάς κεντρικός ομιλητής / Aλλαγή ημερομηνίας, Nέα ημερομηνία: 10/12/2020

  27ο Συνέδριο των Ελλήνων εκπαιδευτικών Ευρώπης. Υπό την αιγίδα της Ε.Ε : Ο Αντιπ/δος της Ε.Ε. κ. Μαρ. Σχοινάς κεντρικός ομιλητής / Aλλαγή ημερομηνίας, Nέα ημερομηνία: 10/12/2020

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8

Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

milate ellinika250«Την ελληνική γλώσσα αξίζει κανείς και να τη μάθει και να την αγαπήσει. Και για τις αρετές της, αλλά κυρίως διότι έχει εκφράσει έναν μεγάλο πολιτισμό, ο οποίος στην αρχή της μακράς διάρκειάς του διαμόρφωσε και κωδικοποίησε την πρώτη και

καταστατική στρώση του ανώτερου λεξιλογίου και του εννοιολογίου του δυτικού πολιτισμού, και που δεν έπαψε έκτοτε, σε όλη την ιστορική συνέχειά του, να ζυμώνεται με τις μεγάλες ιστορικές στιγμές της Ανατολής και της Δύσης. Αξίζει όντως να τιμάται μια γλώσσα πολύτιμη ως παρακαταθήκη για τη Δύση και αναντικατάστατη ως θεμέλιο για την εθνική ταυτότητα του ελληνισμού».

Αυτό τονίζεται, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας της Ελλάδας με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας που τιμάται στις 9 Φεβρουαρίου.

Με την ευκαιρία της ημέρας αυτής το Σάββατο θα γίνει στην Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης εκδήλωση που οργανώνει η ετήσια εκστρατεία ‘Μιλάμε Ελληνικά τον Μάρτιο’ (στις 6μ.μ., στο Κέντρο Σύγχρονου Ελληνικού Πολιτισμού της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης 168 Lonsdale St).

Όπως γράψαμε στον «Νέο Κόσμο» της Πέμπτης στο πλαίσιο της εκδήλωσης αυτής, σύμφωνα με τον εμπνευστή της εκστρατείας Σάκη Ζαφειρόπουλο θα γίνει η επίσημη παρουσίαση της εφαρμογής Metropolis για “έξυπνα κινητά τηλέφωνα” και άλλες σχετικές συσκευές.

“Πρόκειται για ένα παιχνίδι, για παιδιά από 6-7 μέχρι 12 ετών, με σκοπό όχι μόνο να ψυχαγωγήσει, αλλά και να δώσει την ευκαιρία στα παιδιά να μάθουν ορισμένα πράγματα γύρω από την ελληνική γλώσσα”, μας είπε ο κ. Ζαφειρόπουλος, εξηγώντας ότι δεν πρόκειται για κάποιο φιλοσοφικό ή γλωσσολογικό εργαλείο, αλλά για μία εφαρμογή που απευθύνεται σε παιδιά προεφηβικής ηλικίας, όχι μόνο από την Αυστραλία, αλλά από ολόκληρη την ελληνική διασπορά.

Πίσω από την εφαρμογή, βρίσκεται ένα από τα πιο λαμπρά μυαλά της ελληνικής παροικίας, ο 18χρονος Φώτιος Τσούκλας που διαπρέπει στον χώρο της τεχνολογίας και της νέας επιχειρηματικότητας από τα πρώτα του εφηβικά χρόνια.

Με την εφαρμογή αυτή ελπίζεται ότι κάποια παιδιά θα αγαπήσουν την ελληνική γλώσσα γιατί, όπως λέει η ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας της Ελλάδας «για να αγαπήσεις όμως πρέπει να γνωρίσεις».

Η γενική γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού ανακοινώνει πως μετά τη θεσμοθέτηση σε εθνικό επίπεδο της 9ης Φεβρουαρίου, ημέρας μνήμης του εθνικού ποιητή Διονυσίου Σολωμού, ως Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας, το υπουργείο Εξωτερικών θα μεριμνήσει για την αναγνώριση της Παγκόσμιας Ημέρας της Ελληνικής Γλώσσας και από τους διεθνείς οργανισμούς, όπως ο ΟΗΕ και η ΟΥΝΕΣΚΟ.

Σημειώνει ακόμα πως η γενική γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού κατά προτεραιότητα στηρίζει την ελληνόγλωσση εκπαίδευση και την ελληνογλωσσία στον οικουμενικό χώρο της απανταχού ομογένειας.

Στο πλαίσιο αυτής της στοχευμένης πολιτικής, προσθέτει, «στηρίχθηκε και προωθήθηκε υπό την προσωπική καθοδήγηση του αρμόδιου για τον απόδημο ελληνισμό υφυπουργού Εξωτερικών Νικολάου Τέρενς Κουίκ, η ομογενειακή πρωτοβουλία για την θεσμοθέτηση Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας, η οποία αποτέλεσε αρχική ιδέα της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Ιταλίας ενώ πλαισιώθηκε στη συνέχεια από ανάλογες ομογενειακές δράσεις σε άλλες ηπείρους».

Στον κόσμο Ενδιαφέρουν και...διαφέρουν ΙΙ

ΤΑ ΠΛΕΟΝ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ

 • 1

OΜΟΓΕΝΕΙΑΚΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ *LINKS

NΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ   http://neoskosmos.com

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΣΠΟΡΑ   http://diaspora-grecque.com

THE PANHELLENIC POST    http://www.panhellenicpost.com

HELLENIC NEWS OF AMERICA    https://hellenicnews.com/

OMOGENEIA MAGAZINE  www.omogeneia.gr , www.omogeneia.info

ΠΑΤΡΙΔΕΣ   http://patrides.com/

NEWSVILLE   http://www.newsville.be/

SOFIA TIMES MAGAZINE: www.sofiatimes.com

GreekTV. com

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΝΩΜΗ   www.elliniki-gnomi.eu/

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σας καλωσορίζουμε στο ανανεωμένο site μας. Η υπηρεσία του ΝΕWSLETTER πρόκειται να λειτουργήσει σύντομα για να δεχθεί την εγγραφή σας.

dimosiografos kon 60xΤα ενυπόγραφα άρθρα δεν απηχούν κατ’ ανάγκη και τις απόψεις του OMOGENEIA MAGAZINE

Μείνετε συντονισμένοι εδώ  *** www.omogeneia.gr / www.omogeneia.info

ommepress@yahoo.fr

ΟΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΜΑΣ είπαν


 • faviicom100 
  Eλένη Παρασκευοπούλου

  "Το OMOGENEIA MAGAZINE είναι μια έγκυρη πηγή ενημέρωσης για μας τους αποδήμους,
  από κάθε άποψη. Σας ευχαριστούμε..."

                                    

 • faviicom100
  Νίκος Σταματίου
   
   "Παρακολουθώ με ενδιαφέρον την πορεία του ομογενειακού μας περιοδικού και θέλω να τους ευχηθώ καλό κουράγιο για τις ανεκτίμητες υπηρεσίες που μας προσφέρει με την σωστή ενημέρωσή μας..."

 • faviicom100
  'Ιωάννα Καραδήμου

    " 'Εχει γίνει πλέον μια ευχάριστη συνήθεια να ανοίγω κάθε μέρα, πρώτα την ιστοσελίδα σας. Είναι σημαντικό για μας να μαθαίνουμε σωστά για τα τεκταινόμενα στη χώρα μας και όχι μόνο"