• Επιστολική ψήφος: Το σχέδιο 9 σημείων για να ψηφίσουν οι απόδημοι Έλληνες

  Επιστολική ψήφος: Το σχέδιο 9 σημείων για να ψηφίσουν οι απόδημοι Έλληνες

 • Work and Holiday Visa agreement between Greece and Australia swings into effect

  Work and Holiday Visa agreement between Greece and Australia swings into effect

 • Hellenic Cadastre issues an infogram with easy steps to register Greek property

  Hellenic Cadastre issues an infogram with easy steps to register Greek property

 • Αυτό είναι το νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού

  Αυτό είναι το νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού

 • Πρωτοποριακό το Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ»

  Πρωτοποριακό το Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ»

 • Greek community in Dandenong celebrates 60 year milestone

  Greek community in Dandenong celebrates 60 year milestone

 • The upside of Greece’s brain-drain

  The upside of Greece’s brain-drain

 • Greek PM Mitsotakis sets voting rights of Greeks abroad as a government priority

  Greek PM Mitsotakis sets voting rights of Greeks abroad as a government priority

 • Ποιες είναι οι φορολογικές υποχρεώσεις των κατοίκων του εξωτερικού

  Ποιες είναι οι φορολογικές υποχρεώσεις των κατοίκων του εξωτερικού

 • Greek diaspora to get dedicated website to sell their property back home

  Greek diaspora to get dedicated website to sell their property back home

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10

Αυτό είναι το νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού

theodorikakos t250Στο ίδιο πνεύµα, ο αρµόδιος υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, σε συνεργασία µε τον υφυπουργό Εσωτερικών αρµόδιο για θέµατα Αυτοδιοίκησης και εκλογών, Θεόδωρο Λιβάνιο, και τον υφυπουργό Εξωτερικών αρµόδιο για

τον απόδηµο Ελληνισµό, Αντώνη ∆ιαµατάρη, σχεδιάζουν πυρετωδώς το νοµοσχέδιο για την παροχή δικαιώµατος ψήφου στους Ελληνες της ∆ιασποράς.

Η ουσιαστική -και τολµηρή- διαφορά θα είναι, όπως πληροφορίες αναφέρουν, ότι θα δίνεται το δικαίωµα αυτό και µέσω επιστολικής ψήφου και όχι µόνο µε την αυτοπρόσωπη παρουσία τους σε πρεσβείες και προξενεία, που σε πολλές περιπτώσεις απέχουν εκατοντάδες χιλιόµετρα από κέντρα όπου σφύζει ο Ελληνισµός της ∆ιασποράς. Οι Ελληνες απανταχού της Γης που θα αποκτήσουν, έτσι, για πρώτη φορά το δικαίωµα ψήφου στις εθνικές εκλογές υπολογίζονται σε περισσότερους από ένα εκατοµµύριο. Σε αντίθεση, δε, µε τη ρύθµιση που είχε προτείνει προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ, «η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού θα µετρά όσο και όλων των Ελλήνων και θα επηρεάζει το συνολικό αποτέλεσµα», τονίζει στα «Π» ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος.

ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ ΑΙΤΗΜΑ

Η νοµοθετική αυτή ρύθµιση έρχεται να ικανοποιήσει ένα διαχρονικό αίτηµα του απόδηµου Ελληνισµού και να εφαρµόσει το Σύνταγµα, και ειδικότερα το άρθρο 51 (παρ. 4), το οποίο προβλέπει πως «... Νόµος που ψηφίζεται µε την πλειοψηφία των δύο τρίτων του όλου αριθµού των βουλευτών µπορεί να ορίζει τα σχετικά µε την άσκηση του εκλογικού δικαιώµατος από τους εκλογείς που βρίσκονται έξω από την Επικράτεια. Ως προς τους εκλογείς αυτούς, η αρχή της ταυτόχρονης διενέργειας των εκλογών δεν κωλύει την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώµατος µε επιστολική ψήφο ή άλλο πρόσφορο µέσο, εφόσον η καταµέτρηση και η ανακοίνωση των αποτελεσµάτων διενεργείται όποτε αυτό γίνεται και σε ολόκληρη την Επικράτεια».

Βούληση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη -όπως πληροφορούνται τα «Π»-, ο οποίος έχει δεσµευθεί προσωπικά ήδη από το 2016 για την ψήφο των οµογενών, είναι η ρύθµιση αυτή να περάσει µε την απαιτούµενη πλειοψηφία των 200 βουλευτών, ώστε να ισχύσει από τις επόµενες εκλογές.

Γι’ αυτόν τον λόγο θα προηγηθεί ουσιαστική διαβούλευση µε τα κόµµατα της αντιπολίτευσης, ενώ θα έρθει µε ξεχωριστό νοµοσχέδιο -όχι «πακέτο», δηλαδή, µε τον εκλογικό νόµο που θα καταργεί την απλή αναλογική-, ώστε να µη δοθεί το πρόσχηµα στον ΣΥΡΙΖΑ να την καταψηφίσει. Οπως τόνισε σε πρόσφατη δηµόσια τοποθέτησή του ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης, «στο δικαίωµα των αδελφών µας που ζουν εκτός των συνόρων να έχουν λόγο για τα τεκταινόµενα στην πατρίδα µας, να ψηφίζουν από τον µόνιµο τόπο διαµονής τους, δεν χωρούν ούτε επιφυλάξεις ούτε “αστερίσκοι” από κανέναν». Υπογράµµισε, δε, µε νόηµα πως «αν υπάρχει ένα νοµοσχέδιο που πρέπει να ψηφισθεί όχι από 200, αλλά από 300 βουλευτές, είναι αυτό».

ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ

Θα προηγηθεί, επίσης, διαβούλευση µε εκπροσώπους της Οµογένειας, ώστε να προβλεφθεί κάθε απαραίτητη λεπτοµέρεια. Είναι χαρακτηριστικό ότι την προηγούµενη Παρασκευή, τελευταία ηµέρα πριν αναχωρήσει για ολιγοήµερες διακοπές στην Κρήτη, ο πρωθυπουργός δέχθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου τον πρόεδρο της ελληνικής κοινότητας της Αυστραλίας, Βασίλη Παπαστεργιάδη, ο οποίος στη συνέχεια συνάντησε τους κυρίους Θεοδωρικάκο και Διαματάρη, αλλά και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.

«Αυτή η απόφαση που πήρατε (για ψήφο στους Ελληνες του εξωτερικού) δεν έχει χρώμα. Σε αυτά τα θέματα δεν υπάρχουν κόμματα, είμαστε όλοι ενωμένοι, είμαστε μια αλυσίδα. Ετσι, εμείς πιστεύουμε ότι, όποιον νόμο και να έχουμε, πρέπει να υπάρχει πρόοδος και να προχωρήσουμε», δήλωσε ο κ. Παπαστεργιάδης, ενώ ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε πως «πολύ σύντομα θα φέρουμε το νομοσχέδιο για να μπορούν οι Ελληνες σε όλη τη Γη να ψηφίζουν από τον τόπο στον οποίο βρίσκονται και να συναποφασίζουν κι εκείνοι με όλους τους Ελληνες για την κυβέρνησή μας». Η κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου εκτιμάται ότι μπορεί να προωθηθεί ακόμα και μέσα στον Οκτώβριο, αλλά σε κάθε περίπτωση θα έρθει στη Βουλή πριν από τα Χριστούγεννα. «Το θέμα αυτό δεν το αντιμετωπίζουμε ως πολιτικό, αλλά ως εθνικό», τόνισε χαρακτηριστικά σε συνομιλία που είχε με τα «Π» ο υφυπουργός Εξωτερικών, Αντώνης Διαματάρης. «Ο πρωθυπουργός το έχει πολύ ψηλά στην ατζέντα του», πρόσθεσε.

Δικαίωμα ψήφου, βάσει της ρύθμισης που σχεδιάζει η κυβέρνηση, θα έχουν οι Ελληνες και οι Ελληνίδες που διαμένουν στο εξωτερικό ή υπηρετούν σε ελληνική Αρχή του εξωτερικού, εφόσον (α) είναι γραμμένοι στα δημοτολόγια και τους εκλογικούς καταλόγους δήμου του ελληνικού κράτους και (β) έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και δεν το έχουν στερηθεί σύμφωνα με τις διατάξεις της νομοθεσίας για την εκλογή βουλευτών.

Η δήλωση ενδιαφέροντος και η εφορευτική επιτροπή

Οσοι ενδιαφέρονται να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα οφείλουν να το γνωστοποιήσουν εγγράφως στην ελληνική διπλωματική ή προξενική Αρχή, στην περιφέρεια αρμοδιότητας της οποίας διαμένουν, ανά πάσα στιγμή - το αργότερο όμως εξήντα ημέρες πριν από τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών. Στη δήλωση θα πρέπει να αναγράφουν αν θα ψηφίσουν αυτοπροσώπως ή με επιστολική ψήφο. Οι δηλώσεις αυτές αποστέλλονται στη συνέχεια στο υπουργείο Εσωτερικών, για την κατάρτιση των ειδικών εκλογικών καταλόγων.

Τα ψηφοδέλτια τα οποία θα έχουν μπροστά τους για να επιλέξουν οι Ελληνες του εξωτερικού θα είναι όλων των κομμάτων που συμμετέχουν στις εκλογές και θα περιλαμβάνουν τους υποψήφιους βουλευτές Επικρατείας κάθε κόμματος, χωρίς να υπάρχει το δικαίωμα σταυρού.

Τα μέρη στα οποία θα μπορούν την Κυριακή των εκλογών να ψηφίζουν οι ομογενείς θα ορίζονται με κοινή απόφαση των υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών, ύστερα από πρόταση της οικείας διπλωματικής ή προξενικής Αρχής. Ως εκλογικά κέντρα μπορούν να χρησιμοποιηθούν κτίρια των ελληνικών διπλωματικών ή προξενικών Αρχών, κτίρια ελληνικών Αρχών ή υπηρεσιών της αλλοδαπής και κτίρια ή καταστήματα ελληνικών κοινοτήτων, συλλόγων ή άλλων ελληνικών οργανώσεων.

Οσοι έχουν δηλώσει ότι επιθυμούν να δώσουν επιστολική ψήφο θα λάβουν μετά την προκήρυξη των εθνικών εκλογών όλα τα ψηφοδέλτια επικρατείας των κομμάτων στο σπίτι τους, σε κλειστό φάκελο, μέσω ταχυδρομείου. Το νομοσχέδιο θα ορίζει ειδικότερα μέχρι ποια ημερομηνία θα γίνονται δεκτές οι επιστολικές ψήφοι, αλλά σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να έχουν αποσταλεί πριν από την Κυριακή των εκλογών. Η επιστολική ψήφος θα παραλαμβάνεται από την εφορευτική επιτροπή του εκλογικού τμήματος στο εξωτερικό, στο οποίο έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Εσωτερικών διερευνά ήδη τις πιο πρόσφορες μεθόδους και τεχνικές που εφαρμόζονται από άλλα κράτη, ώστε να γίνει πράξη και στη χώρα μας η επιστολική ψήφος.

Σε κάθε εκλογικό τμήμα του εξωτερικού η ψηφοφορία ενεργείται ενώπιον εφορευτικής επιτροπής που αποτελείται από τον αντιπρόσωπο της δικαστικής Αρχής, ως πρόεδρο, και από τρεις εκλογείς από αυτούς που έχουν περιληφθεί στους εκλογικούς καταλόγους του αντίστοιχου εκλογικού τμήματος.

Ως αντιπρόσωποι της δικαστικής Αρχής διορίζονται υπάλληλοι του διπλωματικού κλάδου, μόνιμοι υπάλληλοι διπλωματικών και προξενικών Αρχών ή μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι άλλης ελληνικής Αρχής ή αποσπασμένοι σε υπηρεσία της Ε.Ε. ή σε αναγνωρισμένο διεθνή οργανισμό, οι οποίοι υπηρετούν στην περιφέρεια αρμοδιότητας της διπλωματικής ή της προξενικής Αρχής.

Ως έφοροι εκλογών διορίζονται οι υπάλληλοι του διπλωματικού κλάδου με πρεσβευτικό βαθμό. Το αποτέλεσμα της διαλογής των ψηφοδελτίων Επικρατείας ανακοινώνεται με κάθε πρόσφορο μέσο στο υπουργείο Εσωτερικών, μέσω της οικείας διπλωματικής ή προξενικής Αρχής και με ευθύνη των Αρχών αυτών. Με φροντίδα της εφορευτικής επιτροπής κλείνονται καλά, μέσα σε ειδικό σάκο, όλα τα στοιχεία της ψηφοφορίας και αυτός σφραγίζεται, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στη νομοθεσία για την εκλογή βουλευτών. Ο έφορος εκλογών, αφού συγκεντρώσει όλους τους σάκους της περιφέρειας αρμοδιότητάς του, τους στέλνει αμέσως, αεροπορικώς, με έκτακτο διπλωματικό ταχυδρομείο στην Αθήνα, στο υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο οφείλει να τους παραδώσει άμεσα με απόδειξη στην Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή στο Εφετείο Αθηνών.

Τέλος, η Ανωτάτη Εφορευτική Επιτροπή προσθέτει στο τέλος των οικείων πινάκων των πρωτοδικείων που προβλέπονται από τη νομοθεσία για την εκλογή βουλευτών και τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας του εξωτερικού, έτσι ώστε αυτά να ενσωματωθούν, τελικώς, στον γενικό οριστικό πίνακα αποτελεσμάτων των εκλογών.

 Παραπολιτικά 18/8/2019

Στον κόσμο Ενδιαφέρουν και...διαφέρουν ΙΙ

 • All
 • PERSONALDATA
 • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
 • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
 • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
 • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
 • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
 • ΥΓΕΙΑ
 • Default
 • Title
 • Date
 • Random
 • Το βραβείο στην κατηγορία του Καλύτερου Προορισμού Οικογενειακών Διακοπών «Star Family Holidays Destination» για το έτος
  Read More
  • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
 • Λιγότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν πλέον το Facebook για να διαβάσουν και να συζητήσουν ειδήσεις, καθώς κερδίζουν έδαφος
  Read More
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
 • Ένας νέος αμερικανικός υπερυπολογιστής με την ονομασία Summit (Κορυφή) κατακτά κυριολεκτικά την... κορυφή των υπερυπολογιστών, καθώς
  Read More
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
 • Οι άνθρωποι που επιταχύνουν τον ρυθμό με τον οποίο περπατάνε, αυξάνουν και τις πιθανότητές τους να
  Read More
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
 • Το μεγαλύτερο μέρος της βαριάς βιομηχανίας θα μεταφερθεί στο διάστημα, σε άλλους πλανήτες, σε αστεροειδείς και
  Read More
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
 • Athens is to host the Mediterranean Resort & Hotel Real Estate Forum in October 2018, after the
  Read More
  • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
 • Ο νέος Γενικός Κανονισμός Προστασίας Δεδομένων της ΕΕ αποτελεί τη μεγαλύτερη αλλαγή στην νομοθεσία περί προστασίας
  Read More
  • PERSONALDATA
 • Το 80% της βιομάζας της Γης αποτελούν τα φυτά, το 15% τα βακτήρια και το υπόλοιπο
  Read More
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
 • Το εισοδηματικό επίπεδο ενός ανθρώπου και ο εγκέφαλός του δεν είναι άσχετα πράγματα - και αυτό δεν
  Read More
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
 • Η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA) ανακοίνωσε ότι θα στείλει στον Άρη ένα μικρό αυτόνομο ελικόπτερο, το
  Read More
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
 • Το Facebook αποκαλύπτει 25 σελίδες κατευθυντήριων οδηγιών για το πώς θα αφαιρεί ψευδείς ειδήσεις, αναρτήσεις με
  Read More
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
 • Καινούριο δήμαρχο έχει εδώ και λίγες μέρες η πόλη Σβέρτε στη Γερμανία, στην άκρη της Κοιλάδας
  Read More
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
 • Το ξενοδοχείο "Kyrimai" στον Γερολιμένα της Μάνης ψηφίστηκε στη Σαντορίνη ως το πιο ρομαντικό ξενοδοχείο από
  Read More
  • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
 • Οι επιστήμονες τρέφουν τις πρώτες βάσιμες ελπίδες ότι θα είναι δυνατό να επιβραδύνουν ή και να
  Read More
  • ΥΓΕΙΑ
 • Ένα σημαντικό βήμα για την ανάπτυξη ενός καθολικού τεστ αίματος που θα ανιχνεύει όλους τους καρκίνους,
  Read More
  • ΥΓΕΙΑ
 • Επιτυχείς ήταν οι πρώτες δοκιμές ενός «μίνι» πυρηνικού αντιδραστήρα, που δοκίμασε η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA)
  Read More
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ

OΜΟΓΕΝΕΙΑΚΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ *LINKS

NΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ   http://neoskosmos.com

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΣΠΟΡΑ   http://diaspora-grecque.com

THE PANHELLENIC POST    http://www.panhellenicpost.com

HELLENIC NEWS OF AMERICA    https://hellenicnews.com/

OMOGENEIA MAGAZINE  www.omogeneia.gr , www.omogeneia.info

ΠΑΤΡΙΔΕΣ   http://patrides.com/

NEWSVILLE   http://www.newsville.be/

SOFIA TIMES MAGAZINE: www.sofiatimes.com

GreekTV. com

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΝΩΜΗ   www.elliniki-gnomi.eu/

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σας καλωσορίζουμε στο ανανεωμένο site μας. Η υπηρεσία του ΝΕWSLETTER πρόκειται να λειτουργήσει σύντομα για να δεχθεί την εγγραφή σας.Μείνετε συντονισμένοι εδώ  *** www.omogeneia.gr / www.omogeneia.info

ommepress@yahoo.fr

ΟΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΜΑΣ είπαν


 • faviicom100 
  Eλένη Παρασκευοπούλου

  "Το OMOGENEIA MAGAZINE είναι μια έγκυρη πηγή ενημέρωσης για μας τους αποδήμους,
  από κάθε άποψη. Σας ευχαριστούμε..."

                                    

 • faviicom100
  Νίκος Σταματίου
   
   "Παρακολουθώ με ενδιαφέρον την πορεία του ομογενειακού μας περιοδικού και θέλω να τους ευχηθώ καλό κουράγιο για τις ανεκτίμητες υπηρεσίες που μας προσφέρει με την σωστή ενημέρωσή μας..."

 • faviicom100
  'Ιωάννα Καραδήμου

    " 'Εχει γίνει πλέον μια ευχάριστη συνήθεια να ανοίγω κάθε μέρα, πρώτα την ιστοσελίδα σας. Είναι σημαντικό για μας να μαθαίνουμε σωστά για τα τεκταινόμενα στη χώρα μας και όχι μόνο"