• Δηλώστε Τώρα ή Διορθώστε Το Κτηματολόγιο Στην Αθήνα

  Δηλώστε Τώρα ή Διορθώστε Το Κτηματολόγιο Στην Αθήνα

 • Συγκλονιστικές ιστορίες των πρώτων Ελλήνων της Αμερικής

  Συγκλονιστικές ιστορίες των πρώτων Ελλήνων της Αμερικής

 • Coronavirus and military obligations: Regulations for Greeks abroad

 • Η Ελλάδα στο top 3 των προορισμών της Μεσογείου μετά την άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών

  Η Ελλάδα στο top 3 των προορισμών της Μεσογείου μετά την άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών

 • 27ο Συνέδριο των Ελλήνων εκπαιδευτικών Ευρώπης. Υπό την αιγίδα της Ε.Ε : Ο Αντιπ/δος της Ε.Ε. κ. Μαρ. Σχοινάς κεντρικός ομιλητής / Aλλαγή ημερομηνίας, Nέα ημερομηνία: 10/12/2020

  27ο Συνέδριο των Ελλήνων εκπαιδευτικών Ευρώπης. Υπό την αιγίδα της Ε.Ε : Ο Αντιπ/δος της Ε.Ε. κ. Μαρ. Σχοινάς κεντρικός ομιλητής / Aλλαγή ημερομηνίας, Nέα ημερομηνία: 10/12/2020

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5

Για μία Ευρώπη αξιών...

papandropoulos athΤου Αθ. Χ. Παπαν-δρόπουλου - Μεταξύ ζωής και οικονομίας, η Ευρώπη, πολύ σωστά, επέλεξε αυτό για το οποίο οι άνθρωποι έρχονται στον κόσμο: για να ζήσουν. Και προς την κατεύθυνση αυτή κάνει ό,τι μπορεί. Παρ’ όλα αυτά οι ηγεσίες των χωρών-μελών της

Ένωσης δεν μπορούσαν παρά να προσέξουν και την οικονομία, γιατί από αυτήν τελικά θα προκύψουν οι απίθανοι πόροι που απαιτούνται για την προστασία και τη διατήρηση της ζωής. Και από την άποψη αυτή, οι διάφοροι αμφισβητίες των μέτρων που εφαρμόζονται, ας πληροφορηθούν ότι μπροστά στη φονική απειλή του κορονοϊού τριάντα Ευρωπαίοι στους εκατό είναι υποψήφιοι λόγω ηλικίας να εγκαταλείψουν τα εγκόσμια.

Και αυτό που λέμε δεν είναι καταστροφολογία. Είναι επαρκώς τεκμηριωμένη επιστημονική άποψη. Οι Ευρωπαίοι ηλικίας άνω των εβδομήντα ετών, σε περίπτωση προσβολής τους από τη νόσο Covid-19, έχουν σχεδόν μία πιθανότητα στις δύο να εγκαταλείψουν τα εγκόσμια, ιδιαίτερα δε αν υπάρχουν και υποκείμενα ιατρικά προβλήματα. Την ώρα, λοιπόν, που η Ευρώπη έπειτα από 63 χρόνια ενοποιητικής προσπάθειας και πορείας δίνει ίσως τον κρίσιμο πόλεμό της του 21ου αιώνα, είναι κρίμα να επανεμφανίζονται στο προσκήνιο προβλήματα που από καιρό θα έπρεπε να είχαν βρει τη λύση τους. Και το πιο σοβαρό από τα προβλήματα αυτά, είναι η οικονομική και νομισματική ένωση χωρών οι οποίες ήδη τελούν υπό καθεστώς ενιαίας αγοράς.

Η Ευρώπη μετά την υιοθέτηση του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος από 19 χώρες, έχει όλα τα περιθώρια να ενδυναμώσει τη νομισματική της ένωση, πλην όμως αυτό δεν νοείται χωρίς οικονομική πολιτική, λίγο ως πολύ κοινή για τις χώρες που συμμετέχουν στην Ευρωζώνη.

Δεν νοείται επίσης να κυκλοφορεί ένα κοινό νόμισμα, που εκδίδεται από μια κεντρική τράπεζα, χωρίς να υπάρχει και η απαραίτητη πολιτική εξουσία πίσω του.

Την ίδια στιγμή, όμως, είναι γελοίο κάποιες χώρες να ζητούν αμοιβαιοποίηση των χρεών, αλλά με διατήρηση της εθνικής τους κυριαρχίας. Είναι δυνατόν για παράδειγμα ένας Αυστριακός φορολογούμενος να φέρει ευθύνη για τα χρέη της Ιταλίας, αλλά να έχει μαύρο σκοτάδι για το πώς και γιατί αυτά δημιουργήθηκαν; Η λογοδοσία δεν είναι θέμα Βορρά-Νότου και επίδειξης αλληλεγγύης, αλλά σοβαρή περίπτωση ύπαρξης σοβαρότητας και ευθύνης όταν ζητείται βοήθεια ή συμπαράσταση.

Στο πλαίσιο αυτό, το τεράστιο υπαρξιακό πρόβλημα που θέτει η κρίση Convid-19 είναι αυτό του αποφασιστικού πλέον διλήμματος «περισσότερη» ή «λιγότερη» Ευρώπη; Για τους σημερινούς ηγέτες της Ένωσης, το ερώτημα αυτό είναι καυτό και δεν έχουμε την αίσθηση ότι όλοι καταλαβαίνουν το ίδιο πράγμα.

Άλλη είναι η αντίληψη Ευρωπαίων ηγετών οι χώρες των οποίων υπέγραψαν την ιδρυτική Συμφωνία της Ρώμης το 1957 και άλλη αυτή Ευρωπαίων της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης, οι οποίοι επί 45 χρόνια έζησαν υπό κομμουνιστικό καθεστώς και σοβιετική κατοχή. Κατά συνέπεια, η οποιαδήποτε συζήτηση για περισσότερη Ευρώπη, σήμερα όσο ποτέ άλλοτε, προϋποθέτει το ξεκαθάρισμα της έννοιας «Ευρωπαϊκή Ένωση».

Άθελά τους ίσως οι Ευρωπαίοι ηγέτες, προκρίνοντας τη μάχη για τη ΖΩΗ, στην επίθεση του κορονοϊού, έφεραν στο προσκήνιο το θέμα των αξιών της Ευρώπης.

Και υπό αυτή την έννοια, όπως θα έγραφε και ο Πολ Βαλερί (1871-1945) «υπάρχει μια αξία που ονομάζεται πνεύμα, όπως υπάρχουν αξίες που ονομάζονται πετρέλαιο, σιτάρι, χρυσάφι... Η δε ανάπτυξη της αξίας αυτής κατατάσσεται ανάλογα προς την εμπιστοσύνη που έχουν απέναντί της...».

Αν σκεφτούμε, λοιπόν, με οικονομικούς όρους, υπάρχουν άνθρωποι που στοιχημάτισαν το παν υπέρ αυτής της αξίας, όλες τις ελπίδες τους, όλες τις οικονομίες τους και ό,τι περιέσωσαν από τα ενδόμυχα της καρδιάς τους, από την πίστη τους. Υπάρχουν άλλοι που προσδένονται επάνω της χλιαρά, μέτρια. Γι’ αυτούς είναι κάτι που δεν τους πολυενδιαφέρει, ούτε αυτή η ίδια η αξία, ούτε οι διακυμάνσεις της. Υπάρχουν πάλι άνθρωποι που ελάχιστα νοιάζονται γι’ αυτή την αξία, αφού ό,τι ζωτικό είχαν, αλλού το τοποθέτησαν.

Και τέλος, υπάρχουν και οι άλλοι, πρέπει να το ομολογήσουμε, που κάνουν ό,τι περισσότερο και καλύτερο μπορούν για να την εξευτελίσουν. Βλέπετε πώς δανείζομαι τη χρηματιστηριακή γλώσσα. Ίσως να φαίνεται παράξενο που μπορεί αυτή η γλώσσα να προσαρμόζεται σε θέματα πνευματικής υφής. Αλλά δεν βρίσκω καλύτερη και ίσως να μην υπάρχει καν άλλη γλώσσα για να εκφρασθούν σχέσεις αυτού του είδους, γιατί η πνευματική οικονομία καθώς και η υλική οικονομία, όταν το καλοσκεφθούμε, συνοψίζονται πολύ καλά, και η μία και η άλλη, σε μια απλή σύγκρουση καθορισμού αξιών.

Καλόν είναι, λοιπόν, οι Ευρωπαίοι ηγέτες, πέρα από τα ευρωομόλογα, να ανακαλύψουν ότι υπάρχει και ένα κεφάλαιο που λέγεται πολιτισμός και που πρέπει να προστατευθεί στον ίδιο βαθμό με τη ζωή και την οικονομία.

 

πηγη naftemporiki.gr

ΓΙΑ ΕΣΑΣ ΜΟΝΟ .........

Ειδικό Βραβείο «Οδυσσέας» από την Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού στο 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλόριζου

5th ka x200

Το άγχος ο μεγαλύτερος εχθρός για τους υποψηφίους των πανελλαδικών

panelladikes700x200

-Η "λευκή λίστα": Είκοσι χώρες παίρνουν τουριστικό "διαβατήριο" για την Ελλάδα

ona logo''Solo Eudokia'' Greek and South African Hellenes unite in Covid - 19 - enxordo 2020

Watch the largest plane in the world land in Athens!

 Study Classical Greece in Athens

classical st pe

Συγκλονιστικές ιστορίες των πρώτων Ελλήνων της Αμερικής

elis isl760x1

 

Η ελληνική γλώσσα, «ένα φως όλο ψυχή», αρχίζει το διαδικτυακό της ταξίδι σε όλα τα παιδιά της ομογένειας....

staellinika 635x220

και..."StaEllinika" σε σχολεία των ΗΠΑ

staellinika usa

VIDEO: EVROS CRISIS 2020 THE TRUTH BEHIND 'FAKE NEWS' (By Ellopia Films USA)

evros migrants at Greek border 800x

27ο Συνέδριο των Ελλήνων εκπαιδευτικών Ευρώπης. Υπό την αιγίδα της Ε.Ε :  Ο Αντιπρόεδρος της  Ε.Ε.  κ. Μαργαρίτης  Σχοινάς κεντρικός ομιλητής

25 see l

-Τα παιδιά στο εξωτερικό, οι ηλικιωμένοι γονείς μόνοι

-The Greek secret: Philotimo

the gsp and t
 

 

 

 

 

Στον κόσμο Ενδιαφέρουν και...διαφέρουν ΙΙ

ΤΑ ΠΛΕΟΝ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ

 • 1
 • 2

OΜΟΓΕΝΕΙΑΚΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ *LINKS

NΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ   http://neoskosmos.com

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΣΠΟΡΑ   http://diaspora-grecque.com

THE PANHELLENIC POST    http://www.panhellenicpost.com

HELLENIC NEWS OF AMERICA    https://hellenicnews.com/

OMOGENEIA MAGAZINE  www.omogeneia.gr , www.omogeneia.info

ΠΑΤΡΙΔΕΣ   http://patrides.com/

NEWSVILLE   http://www.newsville.be/

SOFIA TIMES MAGAZINE: www.sofiatimes.com

GreekTV. com

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΝΩΜΗ   www.elliniki-gnomi.eu/

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σας καλωσορίζουμε στο ανανεωμένο site μας. Η υπηρεσία του ΝΕWSLETTER πρόκειται να λειτουργήσει σύντομα για να δεχθεί την εγγραφή σας.

dimosiografos kon 60xΤα ενυπόγραφα άρθρα δεν απηχούν κατ’ ανάγκη και τις απόψεις του OMOGENEIA MAGAZINE

Μείνετε συντονισμένοι εδώ  *** www.omogeneia.gr / www.omogeneia.info

ommepress@yahoo.fr

ΟΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΜΑΣ είπαν


 • faviicom100 
  Eλένη Παρασκευοπούλου

  "Το OMOGENEIA MAGAZINE είναι μια έγκυρη πηγή ενημέρωσης για μας τους αποδήμους,
  από κάθε άποψη. Σας ευχαριστούμε..."

                                    

 • faviicom100
  Νίκος Σταματίου
   
   "Παρακολουθώ με ενδιαφέρον την πορεία του ομογενειακού μας περιοδικού και θέλω να τους ευχηθώ καλό κουράγιο για τις ανεκτίμητες υπηρεσίες που μας προσφέρει με την σωστή ενημέρωσή μας..."

 • faviicom100
  'Ιωάννα Καραδήμου

    " 'Εχει γίνει πλέον μια ευχάριστη συνήθεια να ανοίγω κάθε μέρα, πρώτα την ιστοσελίδα σας. Είναι σημαντικό για μας να μαθαίνουμε σωστά για τα τεκταινόμενα στη χώρα μας και όχι μόνο"