Ευρώπη (1950-2020) : 70 χρόνια αλληλεγγύης - Μήνυμα της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατ. Σακελλαροπούλου και Κ. Μητσοτάκη (video)
Κατά την Ημέρα της Ευρώπης (9 Μαΐου) γιορτάζουμε την ειρήνη και την ενότητα στην Ευρώπη. Η ημερομηνία αυτή σηματοδοτεί την επέτειο της ιστορικής «Διακήρυξης Σουμάν». Σε ομιλία του στο Παρίσι το 1950, ο Ρομπέρ Σουμάν, ο οποίος τότε ήταν
υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, πρότεινε μια νέα μορφή πολιτικής συνεργασίας στην Ευρώπη, η οποία θα απέτρεπε κάθε ενδεχόμενο πολέμου μεταξύ των ευρωπαϊκών λαών.
Όραμά του ήταν η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού οργάνου που θα διαχειριζόταν κεντρικά την παραγωγή άνθρακα και χάλυβα. Η συνθήκη για την ίδρυση του οργάνου αυτού υπεγράφη έναν μόλις χρόνο μετά. Η πρόταση του Σουμάν θεωρείται η απαρχή της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης.
*********************
Μήνυμα της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου σε μήνυμά της, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 70 χρόνων από τη Διακήρυξη Σουμάν, που οδήγησε στη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα τονίζει:
«Σήμερα ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με την πανδημία του κορωνοϊού και την απειλή μιας μεγάλης οικονομικής ύφεσης. Η πρόκληση για την Ευρωπαϊκή Ένωση ισοδυναμεί με πραγματική επανεκκίνηση της Ευρώπης, με σκοπό να παραμείνει η Ένωση ισχυρή σε ένα περιβάλλον που γίνεται ολοένα και πιο εχθρικό, αναδεικνύοντας τον ιστό της αλληλεξάρτησης που μας συνδέει με τρόπο αδιάρρηκτο» σημειώνει. Αναφέρει ακόμη πως η ένωση της Ευρώπης προωθήθηκε πάντοτε και με υλικά, οικονομικά μέσα. και «κατά τον ίδιο τρόπο, η κοινή απάντηση στην κρίση της πανδημίας και η κατανομή των οικονομικών βαρών στην αντιμετώπισή της είναι αναγκαία για να προστατευθεί η ακεραιότητα και η ενότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης».
«Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στα μέλη της οφείλει να είναι όχι μόνο ρητορική αλλά έμπρακτη. Η οικονομία της επανεκκίνησης δεν θα οικοδομηθεί πάνω στον άνθρακα και στον χάλυβα, όπως το ’50, αλλά στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και σε ένα μεγαλόπνοο σχέδιο πράσινης συμφωνίας, με στόχο την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Θα οικοδομηθεί παράλληλα με ενίσχυση των συστημάτων υγείας, αφού οι στέρεες δημοκρατίες και οι ανταγωνιστικές οικονομίες χρειάζονται υγιείς και ασφαλείς πολίτες» προσθέτει.
Επισημαίνει παράλληλα πως «κοιτώντας τα τελευταία 70 χρόνια, αντλούμε υπερηφάνεια» καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει ένα από τα λίγα μέρη στον κόσμο που συνθέτουν αρμονικά την οικονομία της αγοράς με την κοινωνική προστασία και την ευθύνη για τον πλανήτη, την ασφάλεια του κράτους δικαίου με τις δημοκρατικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα, το εθνικό με το κοινό ευρωπαϊκό συμφέρον.
«Σε έναν κόσμο ολοένα και πιο σκοτεινό, η Ευρώπη, με όλες τις ατέλειες, τα λάθη και τις αποτυχίες της, παραμένει το φωτεινό σπίτι στην κορυφή του λόφου» καταλήγει στο μήνυμά της.
*********************
Μήνυμα Κυριάκου Μητσοτάκη: Να βαθύνουμε την Δημοκρατία
Την ανάγκη εμφάθυνσης της αλληλεγγύης και της Δημοκρατίας υπογραμμίζει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε δήλωσή του στο πλαίσιο των μηνυμάτων των ηγετών της Ε.Ε. για την Ημέρα της Ευρώπης.
«Η θεά Ευρώπη έχει ελληνική καταγωγή, συνεχίζει να ταξιδεύει στις χώρες μας και να προστατεύει την ήπειρό μας. Αισιόδοξη πάντα, μας ζητά να βαθύνουμε την Δημοκρατία, την αλληλεγγύη και τους δεσμούς μας. Για πιο ευτυχισμένους πολίτες. Με πιο δίκαιες κοινωνίες. Και σ' ένα “πράσινο”, βιώσιμο περιβάλλον» τονίζει ο Πρωθυπουργός και προσθέτει: «Είναι στο χέρι μας το δύσκολο, αλλά γοητευτικό ταξίδι της προόδου να συνεχιστεί».
*******************************
2ο Γυμνάσιο Γέρακα Συνέντευξη με τον Δρ. Θ. Καλλιάνο με αφορμή την Ημέρα της Ευρώπης
•May 9, 2020
Ο Δρ. Θεόδωρος Καλλιάνος είναι Επισκέπτης Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Βόννης για την Ευρωπαϊκη Ολοκλήρωση και πρ. Ανώτατο Στέλεχος της ΕΕ.
Θέμα: "70 χρόνια ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Μια επέτειος στη σκιά του Covid-19".