• Δηλώστε Τώρα ή Διορθώστε Το Κτηματολόγιο Στην Αθήνα

  Δηλώστε Τώρα ή Διορθώστε Το Κτηματολόγιο Στην Αθήνα

 • Συγκλονιστικές ιστορίες των πρώτων Ελλήνων της Αμερικής

  Συγκλονιστικές ιστορίες των πρώτων Ελλήνων της Αμερικής

 • Coronavirus and military obligations: Regulations for Greeks abroad

 • Η Ελλάδα στο top 3 των προορισμών της Μεσογείου μετά την άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών

  Η Ελλάδα στο top 3 των προορισμών της Μεσογείου μετά την άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών

 • 27ο Συνέδριο των Ελλήνων εκπαιδευτικών Ευρώπης. Υπό την αιγίδα της Ε.Ε : Ο Αντιπ/δος της Ε.Ε. κ. Μαρ. Σχοινάς κεντρικός ομιλητής / Aλλαγή ημερομηνίας, Nέα ημερομηνία: 10/12/2020

  27ο Συνέδριο των Ελλήνων εκπαιδευτικών Ευρώπης. Υπό την αιγίδα της Ε.Ε : Ο Αντιπ/δος της Ε.Ε. κ. Μαρ. Σχοινάς κεντρικός ομιλητής / Aλλαγή ημερομηνίας, Nέα ημερομηνία: 10/12/2020

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

«Ιερός πόλεμος». Στα άκρα η αντιπαράθεση στην Ιεραρχία της Ελλάδας

iera syn250Πολλαπλά μέτωπα ανοίγει το διαφαινόμενο ναυάγιο της αναγγελθείσας ως «ιστορικής» συμφωνίας ανάμεσα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Στη μεν Εκκλησία διαμορφώνονται πλέον συνθήκες ιερού πολέμου και βαθέως

διχασμού, η κυβέρνηση, από την άλλη πλευρά, καλείται να διαχειρισθεί ένα θέμα που η ίδια άνοιξε με τυμπανοκρουσίες και πλέον εξελίσσεται σε «καυτή πατάτα», αφού το ζήτημα της μισθοδοσίας του κλήρου αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για την ιεραρχία και τους κληρικούς και το αφήγημα που επιχειρεί να στήσει η κυβέρνηση με τις 10.000 προσλήψεις στις θέσεις που «ανοίγουν» στο Δημόσιο με την έξοδο των ιερέων από το μισθολόγιό του.

Η Σύνοδος της Ιεραρχίας την Παρασκευή δεν εξελίχθηκε με τον τρόπο που θα επιθυμούσε ο Αρχιεπίσκοπος, ο οποίος δέχθηκε τα πυρά δεκάδων μητροπολιτών και μπροστά στην ανάγκη να βγει προς τα έξω εικόνα ενότητας –που, όμως, κάθε άλλο παρά αντικατοπτρίζει τα όσα συμβαίνουν τα τελευταία εικοσιτετράωρα στην Εκκλησία- ζήτησε την έκδοση ανακοινωθέντος, στο οποίο ετίθετο εκτός συζήτησης το ζήτημα της μισθοδοσίας.

Η αντίδραση του Μαξίμου στο ανακοινωθέν έστειλε το μήνυμα στην Εκκλησία ότι στο φλέγον ζήτημα της μισθοδοσίας η κυβέρνηση μπορεί να λειτουργήσει και μονομερώς, αφού σημειωνόταν ότι ανήκει στη δικαιοδοσία της Πολιτείας το συγκεκριμένο ζήτημα.

«Πράγματι, μέσα στην Ιεραρχία ακούστηκαν όλες οι φωνές κατά τρόπο δημοκρατικό. Υψώθηκαν οι τόνοι, πραγματικά έγινε μία συζήτηση σε υψηλούς τόνους. Οι παλαιότεροι έχουμε ζήσει και άλλες τέτοιες στιγμές. Ακούστηκαν όλες οι απόψεις με επιχειρήματα σε υψηλούς τόνους, πάντως ήταν τεταμένη. Το αποτέλεσμα της συζήτησης αυτής ήταν πάρα πολύ ισορροπημένο. Όταν θα γίνει ο διάλογος με την επιτροπή που θα αποφασίσει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, τότε θα τεθούν όλα τα θέματα κοινού ενδιαφέροντος» είπε στο ΘΕΜΑ 104,6 ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου, Ιερόθεος, που υποστήριξε, επίσης, ότι «στην Ιεραρχία υπάρχουν πολλές τάσεις και πολλές απόψεις» για να προσθέσει, σχολιάζοντας την αποχώρηση του Μητροπολίτη Μεσσηνίας, ότι: «δεν ήταν καμία εισήγηση του Μεσσηνίας ούτε ο Αρχιεπίσκοπος έκανε εισήγηση. Πολλές φορές είπε ότι δεν ήταν εισήγηση, ήταν ενημέρωση. Ο κάθε αρχιερέας είχε τη δυνατότητα να κάνει παρεμβάσεις. Τα όσα είπε ο Άγιος Μεσσηνίας ήταν παρέμβαση, όχι εισήγηση».

Αυτό που εξόργισε, ωστόσο, τους ιεράρχες, πέρα από την απάντηση του Μαξίμου στο ανακοινωθέν τους, ήταν η δήλωση του κ. Ιερώνυμου με την οποία εξέφρασε ικανοποίηση για την κυβερνητική απάντηση. Μητροπολίτες καταλογίζουν στον κ. Ιερώνυμο ότι στην πράξη, με τη δήλωσή του, ακύρωσε το ανακοινωθέν τους.

Το κλίμα στην ιεραρχία αποτυπώνεται από τις δηλώσεις που έκανε το πρωί του Σαββάτου στον Σκάι, ο Μητροπολίτης Πειραιώς, Σεραφείμ. «Ο Ιερώνυμος δεν μπορεί να εκφράζει μόνος του την Εκκλησία, έπραξε καθ’ υπέρβασιν της εξουσίας του, υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Πήγαν να παγιδεύσουν την Εκκλησία, η κυβέρνηση έδειξε το αληθινό της πρόσωπο του αυταρχισμού και της δολιότητας. Υπεύθυνος για τον αυταρχισμό που εκδηλώνεται είναι οι κύριοι Τσίπρας και Καμμένος». Παράλληλα, ο Μητροπολίτης Πειραιώς σημείωσε ότι το «κλειδί» των εξελίξεων το κρατά ο συγκυβερνήτης Πάνος Καμμένος.

Ανέφερε ότι η Εκκλησία διοικείται βάσει του συνοδικού θεσμού «όπως ακριβώς οι Άγιοι Απόστολοί μας παρέδωσαν». «Ο μόνος ο οποίος υποχρεώνει την εκκλησία είναι το ιερό σώμα της ιεραρχίας όλοι οι υπόλοιποι είναι απλά εντολοδόχοι οι οποίοι μπορεί να λειτουργούν καθ’ υπέρβαση», είπε.
Θέλουν να καταστήσουν ανίσχυρη την Εκκλησία, αλλά θα βρουν μπροστά τους την Ευρώπη και την ΕΣΔΑ, είπε, υπογραμμίζοντας ότι αν κατατεθεί στη βουλή νομοσχέδιο με αυτό το περιεχόμενο θα καταθέσει άμεση προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

«Δεν ζητούμε χαριστική συμπεριφορά και αντιμετώπιση αλλά νομιμότητα και ηθική διάσταση των πραγμάτων, αν προσφύγουμε στα δικαστήρια θα δικαιωθούμε» ανέφερε.

 

neoskosmos.com

ΓΙΑ ΕΣΑΣ ΜΟΝΟ .........

Ειδικό Βραβείο «Οδυσσέας» από την Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού στο 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλόριζου

5th ka x200

Το άγχος ο μεγαλύτερος εχθρός για τους υποψηφίους των πανελλαδικών

panelladikes700x200

-Η "λευκή λίστα": Είκοσι χώρες παίρνουν τουριστικό "διαβατήριο" για την Ελλάδα

ona logo''Solo Eudokia'' Greek and South African Hellenes unite in Covid - 19 - enxordo 2020

Watch the largest plane in the world land in Athens!

 Study Classical Greece in Athens

classical st pe

Συγκλονιστικές ιστορίες των πρώτων Ελλήνων της Αμερικής

elis isl760x1

 

Η ελληνική γλώσσα, «ένα φως όλο ψυχή», αρχίζει το διαδικτυακό της ταξίδι σε όλα τα παιδιά της ομογένειας....

staellinika 635x220

και..."StaEllinika" σε σχολεία των ΗΠΑ

staellinika usa

VIDEO: EVROS CRISIS 2020 THE TRUTH BEHIND 'FAKE NEWS' (By Ellopia Films USA)

evros migrants at Greek border 800x

27ο Συνέδριο των Ελλήνων εκπαιδευτικών Ευρώπης. Υπό την αιγίδα της Ε.Ε :  Ο Αντιπρόεδρος της  Ε.Ε.  κ. Μαργαρίτης  Σχοινάς κεντρικός ομιλητής

25 see l

-Τα παιδιά στο εξωτερικό, οι ηλικιωμένοι γονείς μόνοι

-The Greek secret: Philotimo

the gsp and t
 

 

 

 

 

Στον κόσμο Ενδιαφέρουν και...διαφέρουν ΙΙ

ΤΑ ΠΛΕΟΝ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ

 • 1
 • 2

OΜΟΓΕΝΕΙΑΚΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ *LINKS

NΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ   http://neoskosmos.com

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΣΠΟΡΑ   http://diaspora-grecque.com

THE PANHELLENIC POST    http://www.panhellenicpost.com

HELLENIC NEWS OF AMERICA    https://hellenicnews.com/

OMOGENEIA MAGAZINE  www.omogeneia.gr , www.omogeneia.info

ΠΑΤΡΙΔΕΣ   http://patrides.com/

NEWSVILLE   http://www.newsville.be/

SOFIA TIMES MAGAZINE: www.sofiatimes.com

GreekTV. com

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΝΩΜΗ   www.elliniki-gnomi.eu/

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σας καλωσορίζουμε στο ανανεωμένο site μας. Η υπηρεσία του ΝΕWSLETTER πρόκειται να λειτουργήσει σύντομα για να δεχθεί την εγγραφή σας.

dimosiografos kon 60xΤα ενυπόγραφα άρθρα δεν απηχούν κατ’ ανάγκη και τις απόψεις του OMOGENEIA MAGAZINE

Μείνετε συντονισμένοι εδώ  *** www.omogeneia.gr / www.omogeneia.info

ommepress@yahoo.fr