• Δηλώστε Τώρα ή Διορθώστε Το Κτηματολόγιο Στην Αθήνα

  Δηλώστε Τώρα ή Διορθώστε Το Κτηματολόγιο Στην Αθήνα

 • Συγκλονιστικές ιστορίες των πρώτων Ελλήνων της Αμερικής

  Συγκλονιστικές ιστορίες των πρώτων Ελλήνων της Αμερικής

 • Coronavirus and military obligations: Regulations for Greeks abroad

 • Η Ελλάδα στο top 3 των προορισμών της Μεσογείου μετά την άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών

  Η Ελλάδα στο top 3 των προορισμών της Μεσογείου μετά την άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών

 • 27ο Συνέδριο των Ελλήνων εκπαιδευτικών Ευρώπης. Υπό την αιγίδα της Ε.Ε : Ο Αντιπ/δος της Ε.Ε. κ. Μαρ. Σχοινάς κεντρικός ομιλητής / Aλλαγή ημερομηνίας, Nέα ημερομηνία: 10/12/2020

  27ο Συνέδριο των Ελλήνων εκπαιδευτικών Ευρώπης. Υπό την αιγίδα της Ε.Ε : Ο Αντιπ/δος της Ε.Ε. κ. Μαρ. Σχοινάς κεντρικός ομιλητής / Aλλαγή ημερομηνίας, Nέα ημερομηνία: 10/12/2020

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Η τρίτη φονικότερη πλημμυρική καταστροφή στην Αττική

attiki pl250Η πλημμύρα της Τετάρτης στη Δυτική Αττική, με 15 νεκρούς μέχρι τώρα, αν και τοπικό φαινόμενο, είναι η τρίτη μεγαλύτερη καταστροφή από πλημμύρες στην Αττική, όσον αφορά στον αριθμό των θυμάτων, ύστερα από την μεγάλη πλημμύρα

στα δυτικά προάστια, στις 5 και 6 Νοεμβρίου 1961 και στην ίδια περιοχή στις 2 και 3 Νοεμβρίου 1977.

Αυτό δήλωσε στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο δρ Κώστας Λαγουβάρδος, διευθυντής ερευνών του Ινστιτούτου Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) και υπεύθυνος του μετεωρολογικού ιστοτόπου meteo.gr.

attiki pl sy loΣύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Λαγουβάρδου και των συναδέλφων του, Β. Κοτρώνη και Κ. Παπαγιαννάκη, «το ΕΑΑ/meteo.gr, δυστυχώς δεν διαθέτει σταθμό στην περιοχή, αλλά το φαινόμενο πρέπει να ήταν πολύ τοπικό και ο κύριος όγκος βροχής να έπεσε στους ορεινούς όγκους, βόρεια της περιοχής που επλήγη».

Οι ερευνητές του ΕΑΑ, αναλύοντας τις δορυφορικές φωτογραφίες, διαπίστωσαν μια ανατροφοδότηση καταιγίδων στην περιοχή, το χρονικό διάστημα από τις 03:00 έως 07:00 της Τετάρτης, διαδικασία η οποία, όπως λένε, «θα μπορούσε να προκαλέσει συνεχή βροχόπτωση σε μια περιορισμένη περιοχή, οδηγώντας με τον τρόπο αυτό σε ξαφνική πλημμύρα, με τις καταστροφικές συνέπειες που διαπιστώσαμε».

Επίσης, επισημαίνουν ότι η περιοχή είχε δεχτεί αρκετές βροχές τις δύο προηγούμενες ημέρες, τη Δευτέρα και την Τρίτη, με αποτέλεσμα τον κορεσμό του εδάφους.

attiki pl mandra sy onΟι κοντινοί μετεωρολογικοί σταθμοί, στο διάστημα αυτό κατέγραψαν σχετικά χαμηλά ύψη βροχής, συγκεκριμένα 12 χιλιοστά στους Αγίους Θεοδώρους, στα δυτικά, 25 χιλιοστά στα Βίλια, στα βόρεια και ελάχιστη βροχή στην Ελευσίνα, στα ανατολικά. «Το γεγονός αυτό συνηγορεί για την τοπικότητα του φαινομένου» σύμφωνα με τον κ. Λαγουβάρδο.

Όπως επισημαίνει, «δυστυχώς η Αττική πλήττεται συχνά από αιφνίδιες πλημμύρες. Συστηματική καταγραφή των πλημμυρών στην Αττική από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών από το 1980 και μετά, περιλαμβάνει δέκα καταστροφικά επεισόδια πλημμυρών στην Αττική, με 19 νεκρούς και πολύ περισσότερα με μόνο υλικές ζημιές».

Λιγότερες αλλά πιο έντονες πλέον οι βροχοπτώσεις στην Αθήνα

Όσο περνούν τα χρόνια, τόσο γίνονται λιγότερες οι μέρες που βρέχει στην Αττική, όμως οι βροχές τείνουν να γίνουν πιο έντονες. Αυτό προκύπτει από την ανάλυση των ιστορικών στοιχείων για την πορεία της συνολικής ετήσιας βροχόπτωσης στην Αθήνα (Θησείο), από τα μέσα, περίπου του 19ου αιώνα (1860), μέχρι σήμερα, όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κύρια ερευνήτρια του Ινστιτούτου Περιβάλλοντος του ΕΑΑ, δρ Δήμητρα Φουντά.

Τα δεδομένα αυτά προέρχονται από το ιστορικό αρχείο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και είναι η παλαιότερη πηγή πληροφοριών για τις βροχοπτώσεις στην Ελλάδα και από τις παλαιότερες για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου γενικότερα.

«Αν και η βροχόπτωση παρουσιάζει έντονη μεταβλητότητα από χρόνο σε χρόνο και διαφορετικές τάσεις αύξησης ή μείωσης κατά περιόδους, είναι χαρακτηριστικό», όπως λέει η κ. Φουντά, «ότι η μακροχρόνια τάση σε κλίμακα ενάμιση αιώνα παραμένει σχεδόν σταθερή».

Καταγράφοντας τα τελευταία 150 χρόνια το ποσοστό των ημερών βροχής ανά δεκαετία, κατά τις οποίες το ύψος της ημερήσιας βροχόπτωσης στην Αθήνα ξεπέρασε τα 30 ή και τα 50 χιλιοστά, δηλαδή το ποσοστό των ισχυρών και των ιδιαίτερα ισχυρών βροχοπτώσεων, αντίστοιχα, παρουσιάζεται μια αύξηση του ποσοστού των ισχυρών βροχοπτώσεων τις τελευταίες δεκαετίες. Το μεγαλύτερο ποσοστό ισχυρών βροχοπτώσεων μέσα στον τελευταίο ενάμιση αιώνα εμφανίζεται κατά το διάστημα 1998-2007, σύμφωνα με την κ. Φουντά.

Οι μετρήσεις προέρχονται από το ιστορικό αρχείο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και αφορούν τον σταθμό του Θησείου (από το 1891 ο σταθμός βρίσκεται στο ίδιο σημείο, στο λόφο Νυμφών). Για το προηγούμενο διάστημα, οι μετρήσεις προέρχονται από διάφορα σημεία στο κέντρο της Αθήνας.

ΓΙΑ ΕΣΑΣ ΜΟΝΟ .........

Ειδικό Βραβείο «Οδυσσέας» από την Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού στο 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλόριζου

5th ka x200

Το άγχος ο μεγαλύτερος εχθρός για τους υποψηφίους των πανελλαδικών

panelladikes700x200

-Η "λευκή λίστα": Είκοσι χώρες παίρνουν τουριστικό "διαβατήριο" για την Ελλάδα

ona logo''Solo Eudokia'' Greek and South African Hellenes unite in Covid - 19 - enxordo 2020

Watch the largest plane in the world land in Athens!

 Study Classical Greece in Athens

classical st pe

Συγκλονιστικές ιστορίες των πρώτων Ελλήνων της Αμερικής

elis isl760x1

 

Η ελληνική γλώσσα, «ένα φως όλο ψυχή», αρχίζει το διαδικτυακό της ταξίδι σε όλα τα παιδιά της ομογένειας....

staellinika 635x220

και..."StaEllinika" σε σχολεία των ΗΠΑ

staellinika usa

VIDEO: EVROS CRISIS 2020 THE TRUTH BEHIND 'FAKE NEWS' (By Ellopia Films USA)

evros migrants at Greek border 800x

27ο Συνέδριο των Ελλήνων εκπαιδευτικών Ευρώπης. Υπό την αιγίδα της Ε.Ε :  Ο Αντιπρόεδρος της  Ε.Ε.  κ. Μαργαρίτης  Σχοινάς κεντρικός ομιλητής

25 see l

-Τα παιδιά στο εξωτερικό, οι ηλικιωμένοι γονείς μόνοι

-The Greek secret: Philotimo

the gsp and t
 

 

 

 

 

Στον κόσμο Ενδιαφέρουν και...διαφέρουν ΙΙ

ΤΑ ΠΛΕΟΝ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ

 • 1
 • 2

OΜΟΓΕΝΕΙΑΚΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ *LINKS

NΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ   http://neoskosmos.com

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΣΠΟΡΑ   http://diaspora-grecque.com

THE PANHELLENIC POST    http://www.panhellenicpost.com

HELLENIC NEWS OF AMERICA    https://hellenicnews.com/

OMOGENEIA MAGAZINE  www.omogeneia.gr , www.omogeneia.info

ΠΑΤΡΙΔΕΣ   http://patrides.com/

NEWSVILLE   http://www.newsville.be/

SOFIA TIMES MAGAZINE: www.sofiatimes.com

GreekTV. com

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΝΩΜΗ   www.elliniki-gnomi.eu/

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σας καλωσορίζουμε στο ανανεωμένο site μας. Η υπηρεσία του ΝΕWSLETTER πρόκειται να λειτουργήσει σύντομα για να δεχθεί την εγγραφή σας.

dimosiografos kon 60xΤα ενυπόγραφα άρθρα δεν απηχούν κατ’ ανάγκη και τις απόψεις του OMOGENEIA MAGAZINE

Μείνετε συντονισμένοι εδώ  *** www.omogeneia.gr / www.omogeneia.info

ommepress@yahoo.fr